Korózs Lajos (archív)

Korózs Lajos: a biztos megélhetés mindenkinek jár

Korózs Lajos: a biztos megélhetés mindenkinek jár

A biztos megélhetés mindenkinek jár, aki ledolgozott egy életet, az idős korában nem szűkölködhet. Így fogalmazott az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke vasárnap online sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos szerint Magyarországon “bemerevedett” a nyugdíjrendszer, valamint drasztikusan leszakadtak a bérektől és polarizálódtak a nyugdíjak. Ez elsősorban abból adódik, hogy nincs progresszív adózás Magyarországon. Tragédiának tartja az inflációkövető nyugdíjemelést, mert ebben a rendszerben “a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb” lesz.
Korózs Lajos arról biztosította a fiatalabb korosztályt, hogy “mindenkinek lesz nyugdíja”.

Kijelentette, hogy az “egyesült ellenzék” társadalombiztosítási alapú nyugdíjrendszert szeretne működtetni, biztosítanák a rugalmas nyugdíjba vonulás feltételeit, megtartanák a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulásának lehetőségét és a 13. havi juttatást is.

Jelentősen megemelnék a teljes jogú öregségi nyugdíj minimumát: az a cél, hogy elérje a nettó minimálbér 50 százalékát, valamint a töredékéveket is beszámítanák a nyugdíjrendszerbe.

“Céljuk az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása és a visszatérés a vegyes indexáláshoz”

– mondta az ellenzéki képviselő. A jelenleg az MSZP parlamenti frakciójában ülő, az ellenzéki előválasztáson egy baranyai választókerületben a DK jelöltjeként indult Szakács László a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök számára a nyugdíjasok csak a választások közeledtével lényegesek, és a kormányfő sokkal kevesebbet költ a nyugdíjasokra mint az európai uniós átlag.

“A tavaly év végi ‘pánikosztogatás’ előtt 1 200 000 nyugdíjas kevesebb mint 130 000 forintból gazdálkodott havonta”

– jelezte, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben a svájci indexálás eltörlésével átlagosan mintegy 1,2 millió forintot vett el minden nyugdíjastól a kormány. Az “egyesült ellenzék” és a DK a választás előtti osztogatások helyett egy kiszámítható, hosszú távon előnyös, három pilléren nyugvó nyugdíjbiztosítási és -számítási rendszert szeretne megalkotni, amely mindenki számára biztonságot nyújt – ismertette Szakács László

Kapcsolódó cikkek