Tûzoltók túlélõk után kutatnak a budai rakparton, a Lánchíd és Erzsébet híd között 2019. május 29-én este, fotó: Lakatos Péter/MTI

Hét ember biztosan túlélte a szerda éjszakai hajóbalesetet

Hét ember biztosan túlélte a szerda éjszakai hajóbalesetet

A Dunán történt hajóbalesetnek eddig hét halálos áldozatát találták meg, a kimentett hét túlélő dél-koreai állampolgár. Ezt mondta Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Közölte, a halottak közül két áldozatot sikerült azonosítani.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. 21 embert keresnek, ez most a hatóságok legfontosabb feladata.

Pataki Zsolt Gábor tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy a Duna teljes déli szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; a szerb hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

A dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

“A koreai turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek, és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük”

– mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő.

A Yonhap hírügynökség idézte az utazási irodát, miszerint

nem lehet tudni, hogy a hajó minden utasán volt-e mentőmellény.

A kis hajó egy nagy luxushajóval, a Viking cég tulajdonképpen hotelhajójával ütközött össze a Parlament közelében, a Margit hídnál.

“A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia”

– közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyben elhangzott, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálják a balesetet.

Az ütközés elõtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetrõl bemutatott felvételen a Rendõrségi Igazgatási Központban, a fõváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án, fotó: Bruzák Noémi/MTI

A felvételeket értelmezve elmondta, a videón az látható, hogy “hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé,

a Hableány “valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.
Sérülés a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Eközben már meghallgatták a rendőrök a Hableány turistahajó tulajdonosait és teljes cégvezetését. Erről beszélt Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője csütörtökön.

A turistahajó személyzete saját életét kockáztatva segített a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

“Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon”

– mondta. Jelezte, évente több millió turista fizet be hajós programokra Magyarországon, hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa.

“Hajózási zárlat lépett életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az 1649,5 folyókilométerig, vagyis körülbelül az Árpád hídig”

– mondta Éder Zsolt, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője csütörtök reggel a médiának.

Az ügyeletvezető elmondta, a budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték.

“A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat”

– tette hozzá.

A balesetnek hét könnyű sérültjét kihűléses tünetekkel vitték kórházba.

 

 

Kapcsolódó cikkek