Mécsesekbõl kirakott Dél-Korea felirat a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltûntek, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Sógor Zsolt: súlyos felelősség terheli a Viking kapitányát

Sógor Zsolt: súlyos felelősség terheli a Viking kapitányát

Ezt mondta a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.

Az ügyvédet annak kapcsán kérdezték, hogy csütörtökön a sajtóban cikkek jelentek meg a baleset során rögzített hangfelvételről. Sógor Zsolt elmondta,

van egy hangfelvétel a parancsnoki hídról, amelyen külső hangok is hallhatók. Angolul hallatszik például, hogy “Istenem, hajó, hajó”. Az is hallható, ahogy a kapitány azt kérdezi, mi történt.

Egy másik állóhajó kamerája pedig rögzített egy felvételt, amit látszik, hogy a Viking az ütközés után visszatolatott, majd ismét elindult. Sógor Zsolt elmondta, a Viking radarja másfél perccel az ütközés előtt riasztást adott, de hangjelzése nem volt, mert az ki volt kapcsolva.

A Hableányon nem volt radar, – arra a típusra nem is kell – de rádiója volt, a Viking kapitánya mégsem jelezte előzési szándékát.

“Ráadásul hídbejáratnál alapvetően tilos is az előzés”

– jegyezte meg az ügyvéd.

Sógor Zsolt szerint “szabályszegések sorozata” vezetett a súlyos tragédiához, amelyben huszonhatan haltak meg, de valószínűleg az a két utas sem él már, akiknek még nem találták meg a holttestét. A Hableány május 29-én 21.05-kor süllyedt el, mindössze 7 másodperc alatt a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet.

A baleset után hét koreait sikerült kimenteni, és még aznap éjszaka megtaláltak hét holttestet. Azóta újabb 19 holttest került elő.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

A férfi kifizette az óvadékot, most bűnügyi felügyelet alatt áll.

Kapcsolódó cikkek