A Clark Ádám hajódaru a Margit hídnál, a háttérben az Országház 2019. június 7-én, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Megérkezett a Clark Ádám, de a Hableányt még nem emelik ki

Megérkezett a Clark Ádám, de a Hableányt még nem emelik ki

Tegnap elkezdték a kifeszített Hableánynál a munkát a búvárok. Már a kiemeléshez szükséges pontokat alakítják ki, mára pedig a Clark Ádám nevű hajódaru is befutott a hajóbaleset helyszínre. Ez viszont nem jelenti azt, hogy máris elkezdhetik kiemelni a roncsot. Erről beszélt Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

rendőrség pénteken délután lezárta az Árpád hidat és a Margit hidat arra az időre, amíg a hatalmas hajódaru át nem úszik alattuk. A Clark Ádámnak kell kiemelnie a múlt heti hajóbalesetben 7 másodperc alatt elsüllyedő Hableány roncsát. A kis turistahajó a hatalmas Viking Sigynnel ütközött össze. Minden áldozat a kis hajón utazott, amelyet gyakorlatilag letarolt a szállodahajó.

A balesetnek hét túlélője, és péntek délutánig 19 halálos áldozata van, 18 dél-korai turista és a magyar matróz.

Kilenc embert még keresnek: 8 dél-koreai turistát és a Hableány magyar kapitányát is.

Elképzelhető, hogy többen a roncsban rekedtek. 

Amíg a Viking, halálos tömegszerencsétlenség miatt letartóztatott, ukrán kapitánya éppen ügyvédet vált, a dél-koreaiak drónokkal, a magyar rendőrök pedig hajókkal, kutyákkal keresik a hiányzó utasokat, a roncsot előkészítik a kiemelésre.

Az M1 információi szerint csütörtökön az Országos Vízügyi Igazgatóság megkereste a szlovákokat, hogy segítsenek lejjebb vinni a Duna vízszintjét, ami még mindig emelkedik. A szlovák vízügyi szakemberek ebbe beleegyeztek. Az ő segítségükkel pár órán keresztül sikerülhet visszatartani a folyót, amitől a szakemberek azt várták, hogy gyorsul az apadás, ez pedig elősegíti a hajódaru könnyebb mozgását.

A kiemelésnél nem számít, milyen magasan áll a Duna
Búvárok merülésre készülnek egy úszó-pontonon a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késõ este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetõvel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környezõ hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 3-áig kilenc holttest került elõ, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az, hogy a Clark Ádám hajódaru a helyszínre érkezett, nem jelenti azt, hogy máris ki tudják emelni a roncsot. A búvárok még dolgoznak azon, hogy felkészítsék a Hableányt.

“Az a döntés született, függetlenül attól, hogy az emelési munka még nem kezdhető meg, hogy legyen itt a hajódaru, nehogy elakadjon a fenti szakaszon”

– mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője a péntek délután megtartott sajtótájékoztatóján, és azt is hozzátette, hogy a kiemelésnél nem számít majd a folyó vízállása.

A búvárok pénteken hajnalban 4.30-kor kezdték a munkát, 15 órakor pedig még mindig dolgoztak. A szakember arról is beszélt, hogy egyszerre csak egy búvár merülhet le, mert a folyó továbbra is erősen árad. A hajó egyik oldalán fel tudnak állni a roncs mellett, a másikon viszont nem.

“Egy vékony kötéllel átmennek a roncs alatt, ehhez hozzá van kötve egy vastagabb vezetőkötél, emögött van a drótkötél, aminek a végén megint van egy vastag kötél, és így együtt ez az egész több mint 100 méter”

– magyarázta Jasenszky Nándor.

A munkálatoknak ezzel a részével a következő napokban már végezhetnek, de az is lehet, hogy csak a jövő héten tudják befejezni. A kiemelés tehát még várat magára.

Kapcsolódó cikkek