Virágot tart egy megemlékezõ a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán a Margit hídon 2019. július 12-én, fotó: Mónus Márton/MTI

Elbúcsúztatták a Hableány magyar kapitányát és matrózát

Elbúcsúztatták a Hableány magyar kapitányát és matrózát

Ma búcsúztatták a dunai hajóbaleset két magyar áldozatát, a Hableány kapitányát és matrózát a folyó Margit hídhoz közeli szakaszán. A tragédia helyszínén a dél-koreai áldozatokra koszorúval emlékeznek.

A Panorama Deck Hajózási Társaság tájékoztatása szerint saját halottjuknak tekintett kollégáik búcsúztatóján több hajó is részt vett, mindegyiken egy időben zajlott a szertartás.

A 11 órakor kezdődő hajós búcsúztatót – a matróz korábbi katonai szolgálata miatt – katonai tiszteletadás mellett tartották meg.

Akik részvétüket szeretnék nyilvánítani, azoktól azt kérték, hogy a Margit híd Országház felőli oldalán vegyenek részt a gyászceremónián, és kizárólag virágszirmokat szórjanak a vízbe a budapesti hajók közös kürtjelére.

Megemlékezõk a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán a Margit hídon 2019. július 12-én, fotó: Mónus Márton/MTI
A búcsúztató alatt módosult a hajóközlekedés is. A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ közös közleményében azt írta, hogy a D12-es hajójárat a szokásostól eltérő menetrend szerint, kétóránként jár, az áldozatok előtti tisztelgésként árbocán fekete szalaggal közlekedik.

A Hableány sétahajó május 29-én 21.05-kor mindössze 7 másodperc alatt süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A baleset éjszjákán hét koreait sikerült kimenteni, a többiek meghaltak.

Kapcsolódó cikkek