A Magyar falu program célja az, hogy vonzóvá tegyék a falvakat

A Magyar falu program célja az, hogy vonzóvá tegyék a falvakat

Erről beszélt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Osliban, ahol több, a programból megvalósult fejlesztést is átadtak.

Gyopáros Alpár kiemelte, a Magyar falu programmal olyan életminőséget kínálnak a fiataloknak, ami helyben maradásra ösztönzi őket. Hangsúlyozta, a kormány folytatja a Magyar falu programot, továbbra is a korábbihoz hasonló intenzitással biztosít forrásokat a településeknek a helyi igényekhez illeszkedve.

A kormánybiztos Fodor József helyi polgármester munkáját méltatva úgy fogalmazott, Osliban harminc év településvezetői munka eredményei látszanak.

“Fodor József már a tervezési szakasztól részt vett a Magyar falu programban, és tavaly óta 65 millió forint támogatást szerzett a Győr-Moson-Sopron megyei községnek. Ez megegyezik Osli éves működési költségvetésével”

– jegyezte meg.

Gyopáros Alpár rámutatott, Osliban 2018-ban 856-an laktak, ez csaknem megegyezik a 2003. évi népszámlálási adatokkal. A népesség azonban 2020-ra – részben a faluban végrehajtott fejlesztéseknek, illetve a csoknak és a falusi csoknak is köszönhetően – 881-re emelkedett.

Fodor József polgármester elmondta, a Magyar falu program pályázatainak segítségével újították meg Osliban az óvodaépületet és udvarát, új játszóeszközöket szereztek be, kialakítottak az intézmény mellett egy parkolót, az óvoda körül pedig járdát építettek. Megújították a helyi Nagymező utca burkolatát, a nemrég felújított orvosi rendelő elé 11 férőhelyes térköves parkolót építettek, a temetőnek pedig három oldalról is megújították a kerítését – sorolta.

A Magyar falu programból emellett orvosi eszközökre kétszer is sikeresen pályáztak, amivel a helyi gyermek- és felnőtt-háziorvosnak is jobb körülményeket tudnak biztosítani.

Hozzátette, a program fejlesztései mellett csapadékvíz-elvezetésre is több mint százmillió forintot nyert a település. Fodor József örömét fejezte ki, hogy Osliban nincs üres ház, sok fiatal költözött be a településre, és a korábban 10-12 gyermekkel működő óvoda most 30 gyermekkel, telt házzal működik.

Kapcsolódó cikkek