fotó: pixabay.com

Népszerű a Zöld Óvoda pályázat

Népszerű a Zöld Óvoda pályázat

Évről évre egyre több intézmény érdeklődik a Zöld Óvoda program iránt, az idei felhívásra mintegy kétszáz óvoda pályázott. Ezt közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton.

“Célunk, hogy tovább fejlődhessen a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata, amely a kisgyermekek környezettudatosságra nevelését támogatja, és segíti a fenntarthatósági szempontok beépítését az intézmények működtetésébe”

– idézték a közleményben Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Zöld óvodák hálózatának mintegy 1100 intézmény a tagja, és ez a mentorálási rendszer működtetésével, az akkreditált pedagógus-továbbképzés, új oktatási segédeszközök biztosításával a jövőben még tovább bővülhet. Kifejtették, a Zöld Óvoda, a Címmegtartó Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda minősítőcím-pályázatot évente hirdeti meg a környezetvédelemért felelős minisztérium, a szeptemberben lezárult pályázat eredményéről várhatóan decemberben születik döntés.

“A cím garancia arra, hogy az intézményben olyan, a természet jelenségeinek megismerésére hangsúlyt fektető, környezettudatos nevelést kapnak a gyermekek, amely megalapozza az ökoiskolai nevelésüket is”

– tették hozzá, azzal együtt, hogy az ilyen óvoda emellett figyelmet fordít szülők és a helyi társadalmi közösségek környezettudatos szemléletformálására is.

A programban résztvevő intézmények helyiségeinek berendezése segíti a környezetbarát szemléletmód, az egészséges életmód megalapozását. Az óvodák törekednek a tudatos takarékosságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, a helyi lehetőségek figyelembevételével zöldséges- és virágoskert kialakítására. A Zöld Óvoda program már tizenhat éve szolgálja a környezeti szemléletformálást, ma már minden negyedik gyermek olyan óvodába járhat Magyarországon, ahol életkorának megfelelő élményeken és tapasztalatokon alapuló, tevékenységorientált környezeti nevelésben részesül.

Kapcsolódó cikkek