Édes kis pápaszemeseket kaptunk

Édes kis pápaszemeseket kaptunk

pingvin úszikÖsszesen tizenkét pápaszemes pingvin érkezett a Szegedi Vadasparkba két németországi állatkertből a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében.

Veprik Róbert igazgató tájékoztatása szerint az első hat pingvin Stuttgartból költözött a Tisza-parti városban, a második csoport pedig szerda este a Straubing Állatkertből érkezett. A stuttgarti csapat idén született fiatal egyedekből áll, a másodikat már idősebb madarak vezetik, így változatos korösszetételű lesz a szegedi pingvinkolónia. Jelenleg mind a hat hím és hat tojó az uniós támogatással épült új pingvinházban tartózkodik, amely egyben a karanténozás helyszíne is. Mivel speciális igényű madarak, gondozásuk, különösen az etetésük, komoly felkészülést igényel. A Szegedi Vadaspark velük foglalkozó munkatársai éppen ezért a Budapesti Állatkertben vettek leckéket Pintér Ágnestől, e madarak legszakavatottabb magyarországi gondozójától, de a küldő németországi és más magyar állatkertek gondozási módszereit is tanulmányozták. A cél, hogy tavaszra a pingvinek etetése is része legyen az egyre népszerűbb szegedi állatbemutató programnak, a Zoo Típusú Találkozásoknak.

pingvinek

A pápaszemes pingvin az egyik legkisebb pingvinfaj – testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm -, amely nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Ez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni. A pingvinek Németországban vásárolt tengeri halat kapnak, étrendjüket só- és vitamintablettával egészítik ki. Ezen kívül a gondozók fokozott figyelmet fordítanak arra is, hogy ne betegítse meg az állatokat a madármalária, amely az Európában élő pingvinekre komoly veszélyt jelent.

Kapcsolódó cikkek