illusztráció, fotó: pixabay.com

Fiatal zsiráfbika érkezett a Szegedi Vadasparkba

Fiatal zsiráfbika érkezett a Szegedi Vadasparkba

Egy fiatal Rotschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a bikát néhány hét múlva a kifutóban is megfigyelhetik a látogatók - közölte Veprik Róbert igazgató csütörtökön az MTI-vel.

Az Irungunak elnevezett hím 2017 elején született a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az állat szállítása minden komplikáció nélkül lezajlott, a zsiráf biztonságosan utazott, majd nagyon gyorsan hagyta el a szállítójárművet, és foglalta el a helyét.

A fuvart – ahogy a korábbi Szegedre érkező zsiráfok esetében is – a cseh Dvur Kralové-i Állatkertben dolgozó Zdenek Barta végezte, aki a nagy méretű emlősök szállításának specialistája. Irungu egy darabig az új helyét szokja a szegedi állatkert zsiráfházában, majd megismerkedik a csapat többi tagjával is, Thaboval és Luke-kal. Pár hét múlva már a külső kifutóban is megfigyelhetik a látogatók, addig pedig az üvegen át leshetnek be hozzá.

A Szegedi Vadaspark fiatal bikák tartásával segíti a zsiráfok európai fajmentő tenyészprogramját (EEP).

Ennek oka, hogy a zsiráfok szociális viselkedésének – vagyis, hogy egy idősebb bika több tehénnel él együtt – egyfajta következménye a “hímtöbblet”, amelyet agglegény csapatban tartanak az állatkertek. Amíg nincs nőstény a közelben, ők jól meg is férnek egymással.

Jelenleg a zsiráf kilenc alfaja közül a Kenya, Uganda és Szudán szavannáin őshonos Rotschild-zsiráf az egyik legveszélyeztetettebb, kevesebb mint 1700 egyede él vadon.

Állatkertekben viszont a programnak köszönhetően nagyon jó a helyzete, inkább a hím többletszaporulat elhelyezése jelenti a legnagyobb kihívást, ebben nyújt segítséget a Szegedi Vadaspark az újabb fiatal bika fogadásával.

Kapcsolódó cikkek