illusztráció, fotó: pixabay.com

Hemofíliás gyermekeket lát vendégül a Fővárosi Állatkert

Hemofíliás gyermekeket lát vendégül a Fővárosi Állatkert

Vérzékenységgel élő gyerekeket lát vendégül családtagjaikkal együtt pénteken a Fővárosi Állat- és Növénykert Áloméj az Állatkertben című programján.

A két évtizedes hagyományra visszatekintő kezdeményezés keretében pénteken az állatkert zárása után, este hét órától szerveznek különleges programot krónikusan beteg gyermekeknek. Az idei Áloméjre vérzékenységgel élő gyerekeket hívtak meg, együttműködésben a Magyar Hemofília Egyesülettel – közölte az intézmény pénteken.

Az ötlet Hollandiából, a Rotterdami Állatkerttől ered: 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal közösen 175, daganatos betegségben szenvedő gyermeket hívtak meg családtagjaikkal együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik.

A kezdeményezés azóta világszerte számos követőre talált, ma már évente a világ több mint háromszáz állatkertjében szerveznek hasonló programot. Magyarországon 2004-ben rendeztek először Áloméjt, Budapesten és Jászberényben. A Fővárosi Állat- és Növénykert azóta is évről évre megrendezi ezt a programot: az évek során olyan szervezetekkel közösen tartott Áloméjt, mint például a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Mozgásjavító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Down Központi Alapítvány, a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány vagy éppen a Pető Intézet.

“Az eseményt a részt vevő állatkerti dolgozók szabadidejükben, önkéntes felajánlásként valósítják meg”

– áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek