illusztráció, forrás: pixabay.com

Pingvin született a debreceni Nagyerdőben

Pingvin született a debreceni Nagyerdőben

Újabb fiókával gyarapodott a debreceni nagyerdei állatkert immár 24 tagú, valaha volt legnépesebb pápaszemespingvin-kolóniája: a csütörtökön bemutatott három hónapos Manfréd egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához. Ezt közölte az intézmény vezetője.

Nagy Gergely Sándor azt írta, a jövevény másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak akkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos.

Magyar elnevezését a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti, ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő miatt- magyarázta a szakember. A pingvinekre jellemző fekete-fehér frakk csak a szárazföldön feltűnő viselet, mivel úszás közben kiváló rejtőszínként szolgál. Az állat fekete háta a sötét víztükörbe, fehér hasa pedig a vízen áttetsző napos égboltba olvad bele, egyaránt megtévesztve a prédaállatokat és a potenciális ragadozókat.

“A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján”

– tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Elmondta azt is, hogy a debreceni állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemes pingvineknek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Az elmúlt években a látványetetések és a pingvinovi növendékeinek napi egészségügyi sétája igazi közönségkedvenccé tette a pápaszemes pingvineket Debrecenben. Utóbbira – Magyarországon egyedülálló módon – a látogatók is elkísérhetik a Nagyerdő fái alatt totyogó állatokat.

“Az intézmény május 1-jei újranyitásával mindkét programelem visszatért az érdeklődők nagy örömére”

– emelte ki az állatkert igazgatója.

Kapcsolódó cikkek