operatőr (illusztráció), fotó: pixabay.com

Magyar történelmi film készül a Budapesti Operettszínház művészeivel

Magyar történelmi film készül a Budapesti Operettszínház művészeivel

A forgatás várhatóan márciusban kezdődik és április elején fejeződik be.

“A zenés film Dolhai Attila rendezése és ötlete alapján, Cári Tibor zenéjével készült Szétszakítottak című musicalt dolgozza fel, amely hétköznapi emberek szemével mutatja be a trianoni békediktátum következményeit”

– olvasható a tájékoztatóban.

A film a Budapesten tanuló fiatal pozsonyi lány, Ibolya és a temesvári Bor család egyik fiúgyermekének, Miklósnak a kapcsolatát mutatja be. Az ő személyes sorsuk, a huszonévesek kapcsolata és szakítása mögött egész országrészek egymástól való búcsúja húzódik meg, amelyet a film kulisszaként használ, és a személyesség mögött folyamatosan nyilvánvalóvá tesz – olvasható a tájékoztatóban.

A hetvenpercesre tervezett tévéfilm forgatókönyve valós eseményeken alapul. Dér Zoltán (a filmben Bor Ernő) temesvári lakosként, magyar állampolgárként élte át és beszélte el visszaemlékezéseiben a világháború végét, a háborús vereséget és következményeit, ami kataklizmaként rázta meg nemcsak az országot, de az ő személyes életét is.

A fiatalember átélte Magyarország széthullását, szülővárosa, Temesvár előbb szerb, majd román megszállását, végleges elcsatolását, családja menekültté és nincstelenné válását. A történelmi filmben egyebek mellett Földes Tamás, Janza Kata, Bálint Ádám, Sándor Péter, Melis Gábor, Oszvald Marika, Gubik Petra és Mészáros Árpád Zsolt, valamint a 10 éves Németh Marcell lesz látható. A film forgatása változatos helyszíneken zajlik majd. A legtöbb jelenet a film koprodukciós partnere, a MÁV jóvoltából a Magyar Vasúttörténeti Parkban forog, de az Óbudai Társaskörben és környékén, a Szent Péter és Pál templomban, valamint a Rákospalota-Újpest vasútállomáson és műteremben is vesznek fel jeleneteket.

Mint írják, Cári Tibor zeneszerző – a Ruben Brandt, a gyűjtő című film komponistája – kortalan zenét képzelt el a filmhez, amelynek dallamvilága merít a kamara- és szimfonikus zenéből, ugyanakkor a filmben szerepel 12 dal, amely a klasszikus musicalek irányába mutat.

A Budapesti Operettszínház tavasszal bemutatott online darabjához új dalok és kísérőzenék is születtek. A zenés mű dalszövegeit Dolhai Attila jegyzi.

Kapcsolódó cikkek