Dobrev Klára

Dobrev Klára: az ellenzéknek Orbán Viktort kell legyőznie

Dobrev Klára: az ellenzéknek Orbán Viktort kell legyőznie

Az ellenzéknek meg kell ismételnie 2019 októberi sikerét, azaz az ellenzéki pártoknak nem egymást kell legyőzniük, hanem Orbán Viktort és rendszerét. Így fogalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a DK, az MSZP és a Párbeszéd választási fórumán hétfőn Nyíregyházán.

“Nekem egyetlenegy ellenfelem van, de az kérlelhetetlenül, és azt Orbán Viktornak hívják”

– fogalmazott a helyi művelődési központban tartott kampányeseményen Dobrev Klára.

Az ellenzéki politikus azt mondta, sok millió szavazó azt várja, hogy végre egy új alternatívára, egy szabadabb országra szavazhasson, nem pedig Orbán Viktorra, aki a Fideszben ülő tettestársaival “tönkretette az országot”.

“Ezért nekünk nincsen szükségünk Orbán nélküli Fideszre, én nem vagyok hajlandó koalíciót kötni egy lázáros Fidesszel, egy Németh Szilárdos, vagy Kósa Lajosos Fidesszel sem, nekünk a Fideszből van elegünk”

– közölte Dobrev Klára.

Szavai szerint ezt az “avítt, jobboldali” politikát csak baloldalról lehet leváltani, csak egy szociáldemokrata-zöld erős politika tudja megszólítani azt a milliónyi embert, akiket ez a rendszer elfelejtett, és az önkormányzatoknak visszaadni azt szabadságot, amivel lehetőségük van segíteni az állampolgárokon.

Dobrev Klára kifejtette, a jobboldali pártok – a Fidesztől a Mi Hazánkon át a Tisza Pártig – a szuverenitás mögé bújva egy gyenge Európát és ebben egy kirekesztett Magyarországot látnak, pedig Magyarországnak az egyre egységesebb és erősebb Európának a közepén kell elhelyezkednie. A baloldali politikus felidézte, a gazdasági problémák, az energiaválságok, a koronavírus-járvány és a háború ellenére Európa egységesebb és erősebb lett, és szorosabb szövetséget alkot, mint korábban.

“Egész Európa együtt áll, Orbán viszont velük szembe menetel”

– vélekedett a DK EP-képviselője, megjegyezve, ma Magyarország még “összehunyorított szemekkel” sem látszik európai demokratikus országnak, mert a kormány tönkretette azt. Dobrev Klára szerint ezt csak úgy lehet megállítani, ha június 9-én minél több választó a közös ellenzéki szövetségre szavaz és így megállítják Orbán Viktor “uralkodását”. Elmondta, “mint a tömjénfüsttől”, úgy retteg a Fidesz egy erős Európától, a szuverenitás indokával nem akarnak itthon az európai minimálbérről, a minimálnyugdíjról vagy a családtámogatási rendszer bevezetéséről, a klímavédelmi programokról, vagy az egészségügyi unióhoz történő csatlakozásról beszélni, pedig Magyarországnak szüksége van ezek európai szintű szabályozására és hazai bevezetésére.

“Ugyanígy retteg a kormánypárt az Európai Ügyészséghez történő csatlakozástól is, sok fideszes szó szerint a szabadságáért küzd, amikor az Európai Ügyészség ellen küzd”

– hangsúlyozta Dobrev Klára, hozzátéve, az a gazdasági politika, amit Orbán Viktor képvisel, az a magyarok elszegényedéséhez vezet.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, alelnöke a fórumon azt hangoztatta, Magyarország bajban van, az emberek hétköznapi, a korábbi baloldali kabinetek alatt megteremtett biztonságát fenyegeti a kormány a “elvszerűtlen és esztelen”, a Nyugattól egyre távolabb kerülő orbáni külpolitikával, az “amatőr, rendkívüli veszélyes” honvédelmi politikával és a teljesen kiszámítható belbiztonsági politikával.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszédében arra kérte a hallgatóságot, hogy aki változást akar Nyíregyházán és a megyében, az szavazzon június 9-én az ellenzéki szövetség nyíregyházi jelöljére, Jeszenszki Andrásra, vagy a szövetség vidéki jelöltjeire.

Kapcsolódó cikkek