Aki szeretné jól érezni magát, itt megteheti

Aki szeretné jól érezni magát, itt megteheti

Vasárnap kezdődött az 5. Cziffra György Fesztivál, amelyen a klasszikus zenei hangversenyek mellett bárest, kiállítás és dzsesszkoncert is várja a közönséget február 23-ig Budapesten.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban vasárnap Keleti Márton: Szerelmi álmok – Liszt című filmjét vetítik, amelyben a Liszt műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza. Az est vendége Hildebrand István, a film Kossuth-díjas operatőre Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesél.

A Lélek és logika című esten február 17-én Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám beszélget a zenélést és az életet is érintő kérdésekről, majd Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója játszik. Ezen a napon nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása is a MOMKultban.

A Győztesek koncertjén február 19-én a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel. A Paganini Plusz című koncerten Lendvay József, Balázs János és Oláh Kálmán zeneszerző lép színpadra, Bagdy Emőke pszichológus a fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, míg a báresten Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával a korabeli bárok világát idézi meg.

A Jazzical Trio koncertjén ismert Liszt-dallamok és olyan művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, amelyeket Cziffra György gyakran előadott. Simon Izabella zongoraművész interaktív koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

Vagyim Repin hegedűművész a gálakoncerten lép fel február 23-án a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel a Zeneakadémián. Ott adják át a Cziffra Fesztivál-díjait, a CZF Tehetségdíjat, a CZF Ifjú Tehetségdíjat és a CZF Életműdíjakat.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre a fesztivált, amelyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművész, Cziffra György emlékének ajánlott.

Kapcsolódó cikkek