illusztráció, fotó: pixabay.com

Különleges kamaraest lesz a Zeneakadémián

Különleges kamaraest lesz a Zeneakadémián

Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet a budapesti Zeneakadémián 2022. január 28-án a Cziffra György-emlékévben.

Koncertjükön olyan ikonikus darabokat mutatnak be, melyek a zongora és cselló közös repertoárjának ékkövei, ennek ellenére ritkán hangzanak el koncerttermekben. Az esten Beethoven, Max Bruch, Schumann és Franck művei szólalnak meg – közölték a szervezők az MTI-vel.     A felütés egy Mozart-ihlette kompozíció, Beethoven tisztelgése a korszakos zseni operai életműve előtt. A koncerten elhangzó hét variációt Pamina és Papageno híres duettjére egy 1801-es bécsi eladás ihlette. A darabban a cselló a zenetörténetben talán először jut a zongorával egyenértékű szerephez.

Max Bruch Kol Nidrei című alkotásának ezúttal nem a jól ismert zenekari változata, hanem az annál jóval meghittebb és különlegesebb atmoszférájú kamarai felállása hangzik el.

A koncert második felében Schumann Három fantáziadarabja, a fináléban pedig Franck méltán híres és annál misztikusabb A-dúr, eredetileg hegedűre írt szonátája szólal meg a cselló és a zongora kettősén. Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.

A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Kapcsolódó cikkek