fotó: pixabay.com

Őket díjazták a Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén

Őket díjazták a Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén

Kreatív Művész díjjal ismerték el Rozsonits Ildikó zongoraművészt és Lugosi Dániel Ali klarinétművészt, az Ifjú Tehetség díjat Hamar Luca Valentina, a KvintEsszencia Talentum díjat Balogh Ádám és Balogh Máté vehette át.

“A Zeneakadémia nagytermében szombaton díjátadóval és koncerttel kezdődött az idei, kilencedik Cziffra György Fesztivál. A Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője kezdeményezésére alapított díjak közül három kategóriát a nyitóeseményen adtak át három korcsoportban”

– áll a szervezők vasárnapi közleményében.

A díjátadó után Balázs János és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével.

Rahmanyinov első és második zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini témára hangzott el. Mivel világszerte ezidáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rahmanyinov összes zongoraversenyét, a fesztivál nyitókoncertje egyben egy unikális komolyzenei vállalkozás első állomása is – emelik ki a közleményben. A Cziffra Fesztivál díjait 2017-ben alapították, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket erkölcsi elismeréssel és anyagi hozzájárulással honorálják. A gondolat támogatókra talált. Áder János korábbi köztársasági elnök támogatása nyomán valósulhat meg az Életműdíj és a Tehetség díj. A 13. kerületi önkormányzat a Kreatív Művész és az Ifjú Tehetség díjakat, Miklósa Erika pedig a KvintEsszencia Talentum Díjat támogatja.

A Cziffra György Fesztivál Kreatív Művész díja azon művészeknek ítélhető oda 32 éves korig, akik a klasszikus zenei elkötelezettség mellett kreatív és műfaji sokszínűségre nyitott személyiséggel, egyedi stílussal és Cziffra György szellemiségéhez közel álló zenei filozófiával gazdagítják az egyetemes zenekultúrát.

Az idén a díjat Rozsonits Ildikó zongoraművész és Lugosi Dániel Ali klarinétművész nyerte el. Az Ifjú Tehetség díj a 18 év alatti fiatal művészeket ismeri el, akik pályájuk legígéretesebb zeneművészei. A díjat Hamar Luca Valentina (oboa) kapta. A KvintEsszencia Talentum díjat az idén először adták át. A díj azon fiatalokat ismeri el 14 éves korig, akik ugyan még a pályájuk elején állnak, de már rendkívüli eredményt értek el. A díjat megosztva Balogh Ádám és Balogh Máté (zongora) vehette át. A zsűri tagja volt Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Miklósa Erika operaénekes, Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán zongoraművész, a fesztivál életműdíjasa és Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

A Cziffra Fesztivál február 25-ig számos programmal várja az érdeklődőket Budapest több helyszínén. A fesztivál Tehetség- és Életműdíjait a február 25-ei gálakoncerten adják át a Zeneakadémia nagytermében.

A program támogatói között van a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., kiemelt szponzora az MVM.

Kapcsolódó cikkek