illusztráció, fotó: pixabay.com

Ez is lesz az idei Zempléni Fesztiválon

Ez is lesz az idei Zempléni Fesztiválon

Szombaton Tolcsván, vasárnap pedig Sárospatakon várja a közönséget a Zempléni Fesztivál két, a Cziffra100-sorozathoz tartozó ünnepi programja.

Tolcsván az Oremus Szalonban Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra-emlékév művészeti vezetője ImprovisArt című műsorából ad válogatást.

“Az ImprovisArt című műsorom azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor a zongoristák és zeneszerzők még előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból, dalokból”

– idézi a közlemény a szervező Balázs János szavait.

Az azonos címmel megjelent lemezzel a művész New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix zongora kategóriájának első díját, valamint a közönségdíjat is.

Másnap Sárospatakon Hollerung Gábor, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője és a Budafoki Dohnányi Zenekar A megérthető zene című sorozata Rahmanyinov 2. zongoraversenyét mutatja be a karmester magyarázataival, Balázs János zongorajátékával és a zenekar közreműködésével. A két esemény a Cziffra György-emlékév és a Zempléni Fesztivál együttműködésében valósul meg, részletek a két rendezvény honlapján olvashatók. Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánította. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkek