Álláskeresők vállalkozóvá válását segítő mintaprojekt zárult Békés megyében

Álláskeresők vállalkozóvá válását segítő mintaprojekt zárult Békés megyében

Álláskeresők vállalkozóvá válását segítő, sikeres mintaprogram fejeződött be Békés megyében. A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja A jól meNŐ vállalkozásokért című programban az országban elsőként adaptált sikeresen belga, portugál és francia módszereket a vállalkozói kedv ösztönzésére. Ezt jelentette ki a munkaügyi központ igazgatója szerdán Békéscsabán, a kormányhivatalban rendezett projektzáró konferencia előtt, sajtótájékoztatón.

Nagy Ágnes kiemelte: a munkaügyi központ a projektbe 188 jelentkezőből hatvan jelöltet vont be, többségükben nőket. A program részükre hat hónapon át nyújtott képzést vállalkozói ismeretekből és vállalta át a költségeket. Jelenleg 38 fő dolgozik saját vállalkozásban, a költségekeit és a megélhetését a piaci megrendelésekből önállóan finanszírozza, s közülük többen már alkalmazottat is foglalkoztatnak. A program a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) foglalkoztatási megállapodások keretéből 80 millió forint brüsszeli támogatásban részesült. A projekt 2013. március 1-jén indult és 2014. augusztus 31-én fejeződik be. A projektet a munkaügyi központ három partnerszervezettel valósította meg, a Türr István Képző és Kutató Intézet Békéscsabai Igazgatóságával, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvánnyal és a Békés Megyei Vállalkozás-keltető Kereskedelmi és Szolgáltató társasággal.

Teljesült a projekt célja – jegyezte meg Nagy Ágnes. Hozzátette: olyan álláskeresőkből lettek sikeres vállalkozók, akik egyedül féltek kipróbálni önmagukat. Az életképes vállalkozói ötlettel és jó szakmával rendelkező álláskeresők döntő többsége sikeres vállalkozó lett. A résztvevők a mezőgazdaságban, a szolgáltató iparban, az építő- és a textiliparban indítottak vállalkozást. A projekt keretében az induló vállalkozók békés megyei országos kitekintésű rendezvényeken térítésmentesen mutatták be termékeiket és szolgáltatásaikat a nagyközönségnek.

A munkaügyi központ a pályázati lehetőségeket kihasználva EU-támogatással több álláskereső foglalkoztatását segítő, innovatív projektet valósított meg. Belga, portugál, francia és hazai partnerekkel 2013-ban dolgozta ki az első, Magyarországon eddig még nem alkalmazott módszert az álláskeresők sikeres vállalkozóvá válása érdekében. A projekt 2013-ban Díj az európai vállalkozások ösztönzéséért felhívás nemzeti fordulóján Nemzeti Díjban részesült – mutatott rá az igazgató.

Kapcsolódó cikkek