A 2017. március 27-én készült felvételen a bácsalmási kékfestõ mûhely. A mûhelyt a Skorutyák család alapította 1879-ben, fotó: Ujvári Sándor/MTI

Megnyílt a textilfesztivál Békéscsabán

Megnyílt a textilfesztivál Békéscsabán

A megnyitó mellett átadták az országos textilpályázat díjait is.

A Népi textíliák a mai életünkben című kiállításon mintegy 1300 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők április elejéig.

Az országos textilpályázat alkotói és alkotó közösségei közül összesen 73-an részesültek díjazásban, a 61 díjazott közösség és egyéni alkotó mellett elismerték a kézművesközösségek vezetőit is, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak közösségük sikeréhez – olvasható a közleményben.

Kiemelt első díjat kapott Nagy Mari és Virág István csoportja Kecskemétről. A díjat a hagyományos értékmentésben elhivatott családi pályamunkáért kapták. A zsűri egyéni kiemelt első díját Fülöp Liza kapta Györgysövényházáról a dagesztáni motívumot feldolgozó takarópárosért és a magas színvonalon kivitelezett viseletegyüttesért.

“A három napos Kárpát-medencei fesztivál idén nemzetközi kitekintést is ad az európai textilhagyományok éltetéséről. A rendezvény a Békésmegyei Népművészeti Egyesület és társrendezői szervezésében valósult meg immáron 17. alkalommal”

– áll az összegzésben.

Kapcsolódó cikkek