forrás: pixabay.com

MSZP: újabb megszorításokra készül a kormány

MSZP: újabb megszorításokra készül a kormány

Az Orbán-kormány újabb megszorításokra, a jóléti kiadások radikális csökkentésére készül. Ezt jelentette ki Kunhalmi Ágnes, a baloldali párt társelnöke kedden.

Kunhalmi Ágnes a pártja Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány az infláció gerjesztésével végrehajtott első megszorító csomagja után bejelentette a második megszorító csomag előkészítését, amikor kormányhatározatban rögzítette, hogy idén az egészségügyi, a lakhatási, a családtámogatási, jövőre pedig az oktatási és az állami beruházási kiadásokat legalább 3 százalékkal csökkenteni kell.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány részéről szándékosan előidézett áremelkedéssel, azaz az “orbáni inflációval” különösen súlyos terhet rakott a társadalomra, az átlagkereset alatti jövedelemmel rendelkezőkre.

“A jóléti kiadások csökkentése ismét a lakosság széles csoportjait fogja érinteni negatív módon”

– tette hozzá.

A szocialista politikus azt mondta, szó sincs arról, hogy az Európai Unió az egyébként is szegényes egészségügyi, oktatási és családtámogatási juttatások csökkentését követelné, ez csak kormányzati propaganda, hogy legyen kire fogni az újabb megszorításokat. Közölte, az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsának ajánlása azt tartalmazza, hogy az elsődleges költségvetési kiadások növelése ne haladja meg 4,4 százalékot.

Kunhalmi Ágnes azt kérte, ha a kormány rákényszerül a költségvetési hiány csökkentésére, akkor azt ne a lakosság terheinek közvetett és közvetlen növelésével tegye, hanem a multik és a “NER-es nagyvállalkozók” támogatásának csökkentésével és adóterheik növelésével.

Javasolta az akkumulátorgyárak állami támogatásának radikális mérséklését, a presztízsberuházások leállítását, a kommunikációs és propagandakiadások csökkentését, továbbá azt, hogy a nagytőke is olyan mértékben adózzon, mint az emberek, ezért növeljék 15 százalékra a vállalatok adóját. Az MSZP társelnöke követelte azt is, hogy háromról kilenc hónapra emeljék az álláskeresési támogatást, legyen adómentes a minimálbér, vezessék be a mediánbérnél az adójóváírást, valamint legyenek “valódi tárgyalások” a szakszervezetekkel és a szociális szervezetekkel.

Kapcsolódó cikkek