forrás: pixabay.com

MSZP: felelőtlen és átgondolatlan a CT- és az MR-vizsgálatok államosítása

MSZP: felelőtlen és átgondolatlan a CT- és az MR-vizsgálatok államosítása

Szerintük ez a kormányzati döntés növelheti a várólistákat és ronthatja a betegek gyógyulási esélyeit.

Gurmai Zita az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón felidézte, hogy a jövő évi költségvetést megalapozó törvény alapján – néhány kivételtől eltekintve – 2024 novemberétől csak az állami intézményekben lesz lehetőség közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére.

Megemlítette azt a változtatást is, miszerint a jövőben csak a költségvetési szervként működő szolgáltatóval köthető egészségügyi finanszírozási szerződés a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátásban.

Az ellenzéki politikus szerint jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, vagy a kórházakban, szakrendelőkben saját részlegen, vagy a kórházon kívüli magánrendelőkben. Hozzátette, hogy a vizsgálatok kiértékelését is a magánszolgáltatók végzik, és az egészségbiztosító fizeti az általuk meghatározott fix árat a beteg helyett. Gurmai Zita elmondta, a CT- és MR-vizsgálatok államosításával kapcsolatos döntésre reagált a Magyar Orvosi Kamara is, szerintük a kormány lépése tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban lévő kritikus szakemberhiányt, növelheti a várólistákat, ronthatja a betegek gyógyulási esélyeit és még több beteget kényszeríthet a magánellátásba. Úgy értékelt, a kormány döntése felelőtlen és átgondolatlan.

A frakcióvezető-helyettes jelezte, kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez többek között azt tudakolva, milyen hatásvizsgálat alapján döntöttek arról, hogy a jövőben az önkormányzati járóbeteg-szakellátásban kizárólag költségvetési szervvel lehet finanszírozási szerződést kötni, illetve hogy kizárják a magánszolgáltatókat a közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat végzők köréből.

Kapcsolódó cikkek