Schmuck Erzsébet

A zöldek szerint a foglalkoztatással kapcsolatban is csúsztat a miniszterelnök

A zöldek szerint a foglalkoztatással kapcsolatban is csúsztat a miniszterelnök

Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 30 éves csúcson van a foglalkoztatatás szintje. Az LMP szerint ez az eddig kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhető.

“Az utóbbi hónapokban viszont a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani, aminek jelei már itthon is mutatkoznak: az autóiparban megjelent bizonytalanság miatt év végén alig indultak el a bértárgyalások, majd egy elbocsátási hullám kezdődött.

A multiknál történő leépítéseken kívül a kormány arról sem beszél, hogy a gazdaság bizonyos területeinek és a társadalom normális működését már a nagy munkaerőhiány veszélyezteti, aminek egyik oka, hogy a multik érdekében alacsonyan tartott bérek és a bizalom hiánya miatt százezrek mentek külföldre munkát vállalni.

Valójában nagyon komoly strukturális problémák vannak a gazdaságban, amit az is mutat, hogy a szegényebb megyékben nemhogy csökken, hanem nő a munkanélküliség. A munkaerő-hiány csökkentésére nem Ukrajnából kell munkásokat idehozni, hanem hazahívni a külföldi magyar munkavállalókat. Ehhez komplex intézkedések szükségesek. Nem elegendő csak a minimálbért emelni, nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, a helyi gazdasági döntéseket előtérbe helyező szakoktatásra és szakképzésre. Támogatni kell a mobilitást és a gyermekes nők munkaerőpiacra való visszatérését. Élhető környezet, biztonságos jövőt kell Magyarországon teremteni” – fogalmazott, Schmuck Erzsébet  Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke.

Kapcsolódó cikkek