Schuck Erzsébet

Schmuck Erzsébet: csökkenteni kell az összenergia-felhasználást

Schmuck Erzsébet: csökkenteni kell az összenergia-felhasználást

Az LMP szerint nem csak az energiahatékonyságot kell javítani, az összenergia-felhasználást is csökkenteni kell. Az ellenzéki párt egy visszatérülő állami alapot hozna létre a probléma kezelésére.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes szerdán, az energiatakarékosság világnapján tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: 2017-ben, amikor a globális energiafelhasználás 2,1 százalékkal emelkedett, történelmi csúcsot ért el a szén-dioxid-kibocsátás.

A világ energiafelhasználása például húsz év alatt megduplázódott.

Magyarországon még rosszabb a helyzet, mint a világ átlaga – mutatott rá -, ugyanis 3,1 százalékkal emelkedett az elsődleges energiafogyasztás 2017-ben az előző évhez képest, a magyar lakosság az uniós átlagnál fajlagosan 10 százalékkal több energiát használ.

Schmuck Erzsébet a hazai energiafogyasztás szerkezetének gyengeségekét említette, hogy a lakossági fogyasztás meghaladja a közlekedés és az ipar felhasználását is, annak háromnegyedéért pedig a fűtés és a légkondicionálás a felelős.

Bár a kormány 2011-ben 700 ezer otthon energiakorszerűsítését ígérte 2020-ig, eddig ennek csupán 5 százaléka valósult meg – sérelmezte, és egy, az állam által feltöltött, visszatérülő alap létrehozását javasolta. Ebből kamatmentes kölcsönnel támogatnák a beruházásokat, az összeget pedig a megtérülés ütemében kellene visszafizetni az LMP elképzelése szerint.

Schmuck Erzsébet szerint egy ilyen támogatási rendszerben a legelesettebbek is kitörhetnének az “energiaszegénységből”.

A politikus kérdésre elmondta, a pártok között zajló egyeztetések eredményeként a Jobbik töltheti be az LMP társelnöke, Demeter Márta egykori helyét az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában. Demeter Mártát, aki a testület alelnöke volt, februárban hívta vissza az Országgyűlés a testületből, miután nemzetbiztonsági kockázatot találtak nála.

Kapcsolódó cikkek