A zöld párt szerint gondoskodási válsághelyzet van Magyarországon

A zöld párt szerint gondoskodási válsághelyzet van Magyarországon

Az LMP-ben úgy látják, a megalázóan alacsony bérezésnek köszönhetően egyre kevésbé vonzó szakma a szociális szektor a pályakezdőknek.

“Ennek következménye az, hogy jelenleg a szociális szektorban dolgozók mindössze 7,5 százaléka fiatalabb 30 évesnél. A szociális szektorban dolgozók nagy része közeledik a nyugdíjhoz és így is 3600 betöltetlen álláshely van. Ez azt jelenti, hogy pár éven belül lehetetlen lesz akár az alapszintű szociális szolgáltatásokat nyújtani Magyarországon.

Az Orbán-kormány az elmúlt kilenc évben nem adta meg a szociális szektorban dolgozóknak azt a megbecsülést, ami jár nekik és így válságos szakemberhiány jut az elöregedő magyar társadalomra.

A legfontosabb lépés, amit ennek a válságnak az elkerülése érdekében meg kell tennie a kormánynak az a következő: azonnali, rendszerszintű és radikális béremelés kell a szociális szektorban! Nem pótlékok kellenek és nem fokozatosan évek kell ezt megadni.

Ezen felül az LMP azt követeli, hogy tegyék egységessé a szociális, az egészségügyi és a pedagógusi bértáblát, vagyis ezeken a területeken váljanak egyformává a bérek azonos végzettség mellett.

A szociális szektorban mindennapi hősök dolgoznak: adjuk nekik meg, ami jár” – fogalmazott Ungár Péter
országgyűlési képviselő.

Kapcsolódó cikkek