fotó: pixabay.com

Megkapták az emelt bért a tanárok

Megkapták az emelt bért a tanárok

Július 1-től 10 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, az iskolaigazgatók és helyetteseik pedig vezetői pótlékemelésben részesültek. A megemelt bérek augusztus első napjaiban megérkeztek a pedagógusok bankszámláira. Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön az MTI-vel.

Rétvári Bence közleményében azt írta, a kormány a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is bevezette idén júliustól a pedagógus-béremelést. A korábbi évek 50 százalékos emelése után újabb 10 százalékos emelés történt.

A politikus hozzátette, míg a baloldal az előző válság idején elvett egyhavi bért a tanároktól és 15 000 pedagógust elbocsátott, a Fidesz-KDNP bért emel a válság alatt.

Kitért arra is, hogy egy főiskolai végzettségű, 20 éve tanító, pedagógus II. besorolású tanár 2010-ben kevesebb mint 150 000 forintot keresett, júliust megelőzően 301 000 forint volt a fizetése, augusztustól 331 000 forintot vihet haza. Egy szintén pedagógus II. besorolású, 20 éve tanító, egyetemi végzettségű tanár bére 2010-ben 172 000 forint volt, a múlt hónapban 334 000 forintot vihetett haza, augusztustól viszont már 368 ezer forint érkezik a bankszámlájára.

Rétvári Bence emlékeztetett,

július 1-től hatezer iskolaigazgatónak is növekedett – átlagosan a bérük egyharmadával – a fizetése.

Az igazgatóhelyettesek, tagintézmény-vezetők bére is emelkedett feleakkora összeggel, ez további 9 ezer embert érint. Így tehát az az egyetemi végzettségű iskolaigazgató, aki 25 éves gyakorlattal rendelkezik és egy 1000-nél több diákot oktató iskolát vezet, akár 715 000 forintot is kereshet.
Hozzátette:

“ezenkívül a minőségi munkavégzés támogatása céljából lehetőség nyílik az intézmény vezetőjének munkateljesítménye alapján külön ösztönzési keresetkiegészítés megítélésére is”.

Ennek mértéke havonta legfeljebb bruttó 101 500 forint lehet.

Rétvári Bence úgy fogalmazott:

“számunkra a pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése egyaránt kiemelten fontos”,

ezért a béremelések jövő évi fedezeteként a 2021. évi költségvetés csaknem 90 milliárd forinttal többet fordít oktatási tevékenységre, mint az idei. A világban tapasztalható gazdasági visszaesés ellenére az oktatás stratégiai ágazat, a jövő záloga, ezért a Fidesz-KDNP növeli az oktatási forrásokat és béreket – írta a politikus.

Kapcsolódó cikkek