Az autizmus a téma a zöld pártnál

Az autizmus a téma a zöld pártnál

Az LMP szerint az autizmus világnapján elsősorban az előttünk álló feladatokról kell beszélni.

“Ma Magyarországon az autizmus világnapján sajnos nem az eredményekről, hanem az előttünk álló feladatokról kell beszélni, mert sokat kell még javítani az ellátórendszer színvonalán ahhoz, hogy az állam valódi segítséget nyújtson az autista gyermeket nevelő családoknak.

 Az első és legfontosabb feladat, hogy a jelenleginél többet költsünk az integrált oktatás fejlesztésére.

Ma ugyanis a legtöbb iskola csak papíron tud fogadni autizmussal élőket, de valójában nem képesek biztosítani az elegendő fejlesztő órát és nincsenek meg azok a szakembereik, akik szükségeltetnének a valódi megoldáshoz. Legalább ilyen fontos és nagyon sürgető feladat, hogy a megemelt otthonápolási díjhoz kapcsolódó pontrendszert átalakítsuk, mert az nem veszi figyelembe az autizmussal élők speciális helyzetéből fakadó igényeket.

A megoldást az jelentené, ha a pontrendszer helyett önmagában az autizmus diagnózis jogosítana a teljes összeg felvételére.

Végül, de nem utolsó sorban jelentősen emelni kell az autizmussal élő felnőttek gondozását segítő intézményrendszert: növelni kell a nappali és a bentlakásos intézményi kapacitást, mert a jelenlegi, sokszor négy-öt éves várakozási idő elfogadhatatlan. És orvosolni kell az egészen súlyos szakemberhiányt, amihez azonnali, jelentős béremelésre van szükség” – fogalmazott, Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő.

Kapcsolódó cikkek