forrás: pixabay.com

Müller Cecília: a fővárosban kezdődik a Szputnyik V vakcinával az oltás

Müller Cecília: a fővárosban kezdődik a Szputnyik V vakcinával az oltás

Erről beszélt az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pedig arról beszélt, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 131 esetben intézkedtek a rendőrök. 

Müller Cecília elmondta, 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot.

“A vakcinából 2800 adag áll rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg”

– tette hozzá.

A héten a háziorvosok is olthatnak a Pfizer oltóanyaggal, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, míg a Moderna vakcinájából 21 600 adag érkezése várható csütörtökön. Közlése szerint szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti korosztály krónikus betegséggel rendelkező tagjainak oltása az Astra-Zeneca oltóanyaggal.

Kiss Róbert alezredes azt mondta, 113 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegték a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 34 embert figyelmeztettek, 35-en kaptak helyszíni bírságot, 44-et feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 4, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 14 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette, a maszkviselési szabályok megszegése miatt azok bevezetése óta 24 132-szer intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 825 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 611 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy január 30-ától a korábbiaknál szigorúbb intézkedéseket vezettek be a vendéglátóhelyekre, a szabályok betartását a rendőrség a helyszíneken ellenőrzi. A vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok hatályba lépése óta az ott tartózkodás tilalmát 20-an szegték meg, továbbá 1 esetben az üzemeltető felelősségét is megállapították.

“Ezidáig 3 vendéglátóhely féléves ideiglenes bezáratásáról döntött a rendőrség”

– ismertette az alezredes, aki szerint hétfőn nem kellett intézkedniük vendéglátóhelyen szabálytalanság miatt, majd közölte, hogy hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 324 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 35 878 emberrel szemben intézkedtek országszerte a szabályok megszegése miatt.

Ismertette azt is, hogy a fővárosban csendháborítás miatt hívták a rendőröket egy IX. kerületi, Airbnb-n keresztül kiadott lakáshoz, ahol több mint tíz külföldi házibulizott.

A szálláshely bérbeadójával szemben közigazgatási hatósági eljárást indított a rendőrség, míg a jelenlévők ellen szabálysértési feljelentést tettek. Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 65 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 11 400-szor intézkedtek.

Az elmúlt napon 7786 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket.

Hétfőn 3191 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 16 850-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1849-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Kapcsolódó cikkek