forrás: MTI/Balázs Attila
Beoltanak egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán május 8-án, fotó: Balázs Attila/MTI

Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás

Müller Cecília: a vírus variánsai miatt indokolt a harmadik oltás

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás. Erről beszélt az országos tisztifőorvos a közmédiának kedden.

Müller Cecília közölte, a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. Hozzátette, a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

“Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak”

– mondta az országos tisztifőorvos, majd hozzátette, az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

“A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt”

– hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte, a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében ezen az oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen.

“Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben”

– emelte ki, majd megjegyezte, a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a “vezető szerepet” és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Müller Cecília hozzátette, az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Jelezte, van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezek az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon.

Kiemelte, azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist Magyarországon, továbbra is Európa élvonalába tartozunk átoltottságban.

Kapcsolódó cikkek