forrás: pixabay.com

Müller Cecília: minden eszközzel le kell törni a járvány harmadik hullámát

Müller Cecília: minden eszközzel le kell törni a járvány harmadik hullámát

A kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak. Erről beszélt az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig “helyzet van” – fogalmazott, hangsúlyozva,

rendkívül magasak a járványadatok, ezért van szükség még szigorúbb biztonsági intézkedésekre.

“A kontaktusok számát csökkenteni kell”

– emelte ki.

Az aktív fertőzöttek száma napok alatt 80 000-ről 100 000 fölé emelkedett. A tendencia egyre emelkedő, ezért elkerülhetetlenné váltak azok a korlátozó intézkedések, amelyekről a kormány döntött – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Azt mondta, emellett továbbra is fontos a védőoltások minél gyorsabb beadása. Csütörtökön két szállítmány is érkezett, jövő héten csaknem 400 ezer regisztrált idős kaphatja meg a védőoltást. Müller Cecília a tájékoztatón kitért arra, hogy a vírusvariánsok reprodukciós rátája az elmúlt hét óta növekszik, már magasabb mint 1,3. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan, exponenciális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.

“A járványügyi adatok akkor lesznek kedvezőek, ha ez az érték 1 alá szorul”

– tette hozzá.

Jelenleg 102 566 koronavírus-pozitív embert tartanak számon Magyarországon és magas az új fertőzöttek száma, szerdán 6278 új fertőzöttet regisztráltak, százötvenkét beteg pedig meghalt. A gyorsan terjedő és egyre inkább a fiataloknál is súlyos szövődményeket okozó vírusvariánsok miatt rendkívül leterheltté vált az egészségügyi ellátórendszer.

“Jelenleg 6554 embert ápolnak kórházakban és 639-en vannak lélegeztetőgépen, ezek rendkívül magas számok”

– jelezte, majd kiemelte, a fertőződési lehetőségek elkerülése mellett a védőoltások beadása a másik fő szempont a vírus megállításában. Csütörtökön Magyarországra – a vártnál kevesebb – 105 600 adag Astra-Zeneca-vakcina érkezett, amellyel a jövő héten, már korhatár nélkül folytathatják az oltást. Emellett egy újabb, 280 ezer adag oltóanyagot tartalmazó orosz szállítmány is megérkezett már. Müller Cecília az orosz Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, elkezdődött a vakcina engedélyeztetését megelőző felülvizsgálati eljárás az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA).

Beszámolt arról, hogy felgyorsítják az idősek oltását, a következő héten 395 000 regisztrált, 60 év feletti embert tudnak beoltani.

A tisztifőorvos nagy előrelépésnek nevezte a hétvégi oltási kampányt, amelyben a 18 és 59 év közötti korosztály krónikus megbetegedésben szenvedő tagjait fogják beoltani. Közülük 250 ezren regisztráltak és már 114 000-en kapták meg az oltást.

“Szombaton és vasárnap pedig újabb több mint 70 000 embert oltanak be a kórházi oltópontokon”

– mondta.

Megismételte, hogy az oltás helyét és idejét a telefonjukra küldött rövid szöveges üzenetben közlik majd az érintettekkel.

A 101 kórházban kialakított 433 oltópont reggel nyolc órától este hét óráig tart nyitva, egy-egy helyen óránként tizenkét embert fogadására készülnek. Az oltási kampányban hatszáz orvos és ezerkétszáz ápoló vesz majd részt.

“Az érintetteknek a személyes irataikon kívül célszerű a hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal vinniük, de ezt a helyszínen is kitölthetik”

– közölte Müller Cecília, végül hozzátette, a zsúfoltság elkerülése érdekében kérjük, hogy a megadott időpontban érkezzenek, az oltópontok munkáját pedig katonák segítik.

Kapcsolódó cikkek