A Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullái a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Müller Cecília: növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország

Müller Cecília: növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország

Az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban. Ezt közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília elmondta, hétfő hajnalban újabb, 280 000 adag orosz Szputnyik V védőoltást tartalmazó szállítmány indult el Budapest felé.

Ebből a mennyiségből 100 000 adag a második oltásként beadható vakcina és 180 000 az első dózisú oltóanyag.

“Ez jelentős szállítmány, amellyel nagymértékben növelhető a beoltottak száma”

– hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Az oltási adatokról szólva azt mondta, 685 247 ember az első, 251 691 pedig már a második adag vakcinát is megkapta, ezzel a lakosság arányát tekintve Málta és Dánia után Magyarország lett a harmadik legjobban átoltott ország Európában.

A koronavírus-járvány harmadik hullámára tekintettel – a magyar állampolgárok életének és egészségének megóvása érdekében – a kormány március 15-én 24 óráig meghosszabbította az ország schengeni belső határszakaszán ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzést és határőrizeti feladatokat – közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a testület hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert elmondta, immár hat hónapja állították vissza ideiglenesen a határellenőrzést és ezen időszak alatt nemzetközi tranzitálási céllal összesen 627 438 járműszerelvény lépett be az ország területére, ezek közül 478 027 tehergépkocsi magyarországi úti céllal.

Az alezredes kiemelte, hogy az egyik legjelentősebb forgalmú osztrák határátkelőnél, Hegyeshalom autópálya átkelőhelyen szeptember elseje óta 146 544 tehergépjárművet léptettek be az országba, ezek közül 98 906 érkezett Magyarországra. A másik legnagyobb forgalmú a szlovák határszakasz a Rajka autópálya határátkelőhely, ahol 285 884 teherjármű belépését biztosították. Elmondta, Magyarország teljes schengeni határán összesen 128 közúti, vasúti, illetve vízi átkelő van, ebből 10 közúti átkelőn biztosított a személy és teherforgalomban a belépés, kizárólag személyforgalomban közúton, illetve vízi úton 33 helyen. A 85 erdei, illetve turista út fizikai zárásáról a hatóságok gondoskodnak.

Jelenleg a magyar határokon két helyen alakult ki 2-2 órás várakozás, teherforgalomban Röszkénél a belépő oldalon, és a személyforgalomban Záhonynál a kilépő oldalon – tette hozzá a délben tartott sajtótájékoztatón.

A járvány harmadik hullámára tekintettel a kormány március 15-én 24 óráig meghosszabbította a veszélyhelyzet második ütemében meghozott védelmi intézkedéseket és szigorította az üzleti, gazdasági célú beutazással kapcsolatos szabályokat. Maradnak a maszkviselésre, kijárási tilalomra, közterületi gyülekezésre, rendezvénytartásra, illetve üzletekre, szolgáltatási helyekre vonatkozó védelmi intézkedések.

“Az üzleti utakra vonatkozó új rendelkezések szerint a magyar állampolgárra hazatérésekor az általános beutazási karantén kötelezettség vonatkozik, azaz automatikusan hatósági házi karanténba kerül, kivéve, ha a kiutazás célországa az EU tagja vagy tagjelöltje, vagy az európai gazdasági térség tagállama vagy azzal azonos jogállású, továbbá Nagy-Britannia és Észak-Írország, és a belépő magyar állampolgár az utazás üzleti célját tudja igazolni”

– ismertette Kiss Róbert.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben megjelenő csalók korábban rossz minőségű maszkokat, fertőtlenítő szereket kínáltak, a vakcinák megérkezésével pedig megjelentek az illegálisan árult védőoltások is. A valódi, bevizsgált védőoltásokhoz azonban csak az állam által biztosított módon lehet hozzájutni.

“Koronavírus elleni csodaszer nem létezik”

– hangsúlyozta Kiss Róbert.

Az elmúlt hétvégén a rendőrök 618 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, így a védelmi intézkedések bevezetése óta összesen 27 230-ra emelkedett az emiatti rendőri intézkedések száma. 541 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak megszegése miatt.

Hétvégén a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt 21 emberrel szemben intézkedtek a tömegközlekedésben, 56 emberrel szemben pedig üzletekben, bevásárlóközpontokban.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 842 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 628 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.
A vendéglátóhelyeken tartózkodás tilalmának megszegése miatt az elmúlt hétvégén 20 emberrel szemben intézkedtek. Pénteken Zuglóban ellenőriztek egy sörözőt, 8-an a söröző előtt közterületen szeszesitalt fogyasztottak, őket a rendőrök figyelmeztetésben részesítették, az üzemeltető felelősségét közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják.

“Az elmúlt hétvégén összesen 1661 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, így összesen 44 492-re emelkedett a kijárási tilalmat megszegők elleni intézkedések száma”

– mondta az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője.

 

Kapcsolódó cikkek