Christian Thielemann és a Drezdai Staatskapelle a Müpában

Christian Thielemann és a Drezdai Staatskapelle a Müpában

Magyarországon először lép színpadra Christian Thielemann sztárkarmester, aki zenekarát, a több évszázados hagyománnyal rendelkező Drezdai Staatskapellét vezényli május 26-án a Müpában.
A hangversenyen Mendelssohn Skót szimfóniája és Zemlinsky Lírikus szimfóniája hangzik el Julia Kleiter és Adrian Eröd közreműködésével.

Mint a Müpa közleményében olvasható, a Drezdai Staatskapelle történetéhez olyan világhírű nevek kapcsolódnak, mint Schütz, Weber, Wagner, Richard Strauss, Karl Böhm, Hans Vonk, Herbert Blomsdtedt, Giuseppe Sinopoli, Bernard Haitink és Fabio Luisi. Mai vezetőjük, Christian Thielemann karmester tizenkilenc évesen kezdte pályáját a berlini Deutsche Operben, ahová 1997 és 2004 között igazgatóként tért vissza, majd a Müncheni Filharmonikusok zeneigazgatója lett. Jelenlegi drezdai pozíciója mellett 2013 és 2022 között a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékok művészeti igazgatója is volt. 2019-ben ő dirigálta a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, Bayreuthban 2000 óta minden évben fellép, a fesztiválnak egy időben zenei tanácsadója, illetve zeneigazgatója volt. A közlemény szerint a május 26-i koncertműsor különleges része Mendelssohn népszerű III. “Skót” szimfóniája mellett az a szimfonikus mű, amely először hangzik el a Müpában, és amelyet az utóbbi három-négy évtizedben újrafelfedezett Alexander Zemlinsky (1871-1942) legjelentősebb alkotásának tartanak.

A bécsi születésű, a nácizmus elől 1938-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált zeneszerző 1924-ben Prágában bemutatott Lírikus szimfóniájában Mahler és Schönberg hatása keveredik.

A női és férfi szólistát foglalkoztató mű hét dala az akkoriban rendkívül népszerű bengáli költő, Rabindranáth Tagore A kertész című verseskötetének szabad ritmusú darabjaira épül – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek