Új szolgáltatások az utasok kényelméért

Új szolgáltatások az utasok kényelméért

Piros busz

Az aktuális elgondolások szerint a fővárosi járműpark elodázhatatlan cseréje a magánszektor bevonásával valósulna meg. A Kravtex önállóan akar indulni a személyszállítási szolgáltatásról szóló jövőbeli pályázaton, s törekvése nyomán korszerű, megbízható autóbusz flottát vehetnének birtokba a főváros lakói. Az elképzelések szerint a Budapesti Közlekedési Központ a buszgarázsokat bérbe adná és a pályázaton nyertes cégektől rendelné meg az BKV által végzett szolgáltatást. Ezek a vállalkozások saját tulajdonú, nagyobbrészt új járművekkel végeznék a buszos személyszállítást Budapesten. A vállalkozó dolga lenne az új flotta kialakítása  az autóbuszok folyamatos cseréje  révén. A tízmilliárd forintot meghaladó projekt finanszírozása a vállalkozó feladata lenne, ezt a Kravtex saját forrásból és banki hitelből valósítaná meg.

A legnagyobb hazai buszgyártó cég ügyvezetője szólt arról, hogy a BKV utazóközönsége  rövidesen tesztelheti a most elkészült Citadell típusú autóbuszokat, amelyeket pénteken mutattak be a sajtónak. A szóló és a csuklós buszok a korábbi típusok továbbfejlesztett  változatai, más motorral, más sebességváltóval, más dizájnnal készültek.  Az Euró-5-ös normánál szigorúbb, EEV emissziós szabványokat  teljesítő Fiat FPT dízelmortorral, ZF futóművekkel és  ZF, illetve Allison gyártmányú automata váltókkal szerelték fel őket. A burkolatok esztétikusak, és a nagy üvegfelületek légies megjelenést kölcsönöznek  a járműnek. A külföldi főegységek ellenére az autóbuszok komponenseinek több mint a fele magyar termék.

A tizenkét méter hosszú városi szóló Citadell egyébként a kilencszázadik Credo márkájú autóbusz. A Credo Citadell valamennyi típusa saját fejlesztésű, alacsony fogyasztásúak és az alkatrész áraik  is kedvezőek. A tavaly közel hét milliárd forintos konszolidált árbevételt elért társaság több százmillió forintos nyereséget könyvelhetett el, a pontos összegről az ügyvezető nem nyilatkozott. A cégcsoport négyszázötven munkatársat foglalkoztat, közülük nyolcvanan kölcsönzött dolgozók. Beruházásokra a Kravtex több mint félmilliárd forintot költ ebben az évben.

Kapcsolódó cikkek