A beruházás 14 százalékkal több volt tavaly

A beruházás 14 százalékkal több volt tavaly

Tavaly összesen 5216 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon, összehasonlító áron 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a nemzetgazdasági ágak többségében nőttek a beruházások. Ezt közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Éves szinten a legnagyobb, 28,2 százalékos növekedés a szállítás, raktározás területén volt, de az építőiparban is 26,7 százalékkal, az egészségügyben pedig 27 százalékkal nőttek a beruházások.

A tavalyi utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások 1,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A beruházások teljesítményértéke folyó áron 1787 milliárd forintot tett ki. 2014 utolsó három hónapjában a gép- és berendezés-beruházások 6,9 százalékkal bővültek, míg az építési beruházások 1,6 százalékkal csökkentek.

Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2014 utolsó negyedévében a beruházások 0,2 százalékkal nőttek.

2014 negyedik negyedévében a beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak 19 százalékos volumenbővülése járult hozzá. Az ágazaton belül főként a vasút-, közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, valamint a járműparkok korszerűsítése jelentős.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység beruházási teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben (33 százalék), ami egyedi nagyberuházásnak köszönhető. A kórházak bővítése, felújítása következtében jelentősen bővültek a beruházások a humán-egészségügy, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban (17,1 százalékkal). A Regionális Operatív Program keretén belül megvalósuló fejlesztések eredményeként nőtt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (15,7 százalék) beruházási teljesítménye.

Emelkedett még a beruházások volumene a kereskedelem (13,9 százalék), az energiaipar (11,6 százalék) és a mezőgazdaság (10,5 százalék) nemzetgazdaság ágakban.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 4,1 százalékos csökkenés elsősorban a – járműgyártás, valamint a gumi, műanyag termék gyártás miatti – bázishatás következménye. Az alágak közül számottevő a beruházás volumenbővülése az élelmiszeripar, gyógyszeripar, a vegyi anyag, termék, valamint a számítógép, elektronikai optikai termékek gyártás területén. Szintén a magas bázis eredménye a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás 30,6 százalékos visszaesése. Ezen kívül csökkentek még a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (21,5 százalék), az oktatás (15,7 százalék), valamint az egyéb szolgáltatás (9,2 százalék) területén.

2014 egészében a 19 nemzetgazdasági ág közül 17-ben bővült a beruházások volumene. A gép- és berendezés beruházások 23,9, az építési beruházások 8,6 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai 12,7 százalékkal bővültek, ami elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülésnek tudható be. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek még a beruházások a művészet, szórakoztatás, szabadidő (24,4 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (22,1 százalék) ágakban. Az egész évre jellemző csökkenés a pénzügyi, biztosítási tevékenység (9,9 százalék) és az oktatás (7,4 százalék) nemzetgazdasági ágakban volt.

2013-ban a nemzetgazdasági beruházások értéke folyó áron mintegy 4522 milliárd forintot tett ki, ami 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kapcsolódó cikkek