„Súlyos hiba a vízügy átszervezése”

„Súlyos hiba a vízügy átszervezése”

Jávor BenedekJávor Benedek

A Lehet Más a Politika átgondolatlan, káros improvizációnak tartja a vízügy átszervezésének tervét, ami nélkülöz minden szakmai logikát és gátolja a vízügy működését.

Az egyeztetés nélkül bedobott ötlet arról tanúskodik, hogy a környezet- és vízügy kormányváltással kezdődött szétesése tovább folyik – írja Jávor Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke közleményében. A párt arra kéri az illetékeseket, hogy amilyen váratlanul bukkant fel a javaslat, olyan gyorsan süllyesszék is el és inkább az égető pénzügyi gondokat orvosolják.

Illés Zoltán csütörtöki nyilatkozata szerint a tizenkét környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkárságától a belügy szervezetébe kerülne át, miközben a többi vízügyi szerv és a szakmai irányítás maradna a vidékfejlesztési tárcánál. Indokként az államtitkár azt hozta fel, hogy a jövőben a jelenleginél sokkal több közmunkást kívánnak a szektorban alkalmazni és ez magyarázza a belügyi irányítást.

„Az LMP szerint a terv egyetlen dologra alkalmas, az önálló környezetvédelmi minisztérium megszüntetésével lejtőre került ágazat további szétbomlasztására. A választásokat követően a kormányzat azzal indokolta a tárcaösszevonást, hogy így egységes kézbe kerül a környezet- és vízügy, illetve az agrárium és az erdőgazdálkodás. Ez eddig csak a zöld ügyek érdekérvényesítő képességének drasztikus zsugorodását hozta; az új, vízügyet szétdaraboló elképzelés pedig az eredeti indoklással is ellentétes. Egy ágazat irányítását szakmai szempontok alapján kell megszervezni, nem az ott dolgozó közmunkások száma, vagy a járműpark mérete alapján. Szakmailag egyértelműen az egységes vízügyi szervezet megtartása indokolt. Ez a struktúra lehet alkalmas annak a vízgazdálkodási reformnak a megvalósítására is, amely a vízvisszatartáson és a tájgazdálkodáson alapul és harmonizál a környezet- és természetvédelemmel, valamint a vidékfejlesztéssel. Erről a reformról az elmúlt hónapokban sokat beszélt a kormány, a gyakorlatban azonban vajmi kevés előrelépés történt. A tervezett átalakítás pedig a reform szervezeti akadályává válhat. Az ökopárt súlyosan elhibázottnak tartja az átalakítási tervet, és arra kéri az illetékeseket, hogy amilyen váratlanul bukkant fel a javaslat, olyan gyorsan süllyesszék is el. Improvizálás helyett inkább a helyenként már a fizetésképtelenség szélére került intézményrendszer égető finanszírozási gondjait orvosolják.”

Kapcsolódó cikkek