Őket választották az év művészeinek

A zenekarnál Joó Szabolcs szólamvezető timpaniművészt, az énekkarnál Szalai Ágnes szoprán énekművészt választották az év művészének a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ). Ezt közölte az együttes az MTI-vel hétfőn.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál és a Nemzeti Énekkarnál hosszú évtizedek óta titkos szavazással választják meg az Év Művésze kitüntető címet. Az elismerést tanúsító díszoklevelet október 31-én, Verdi Requiemjének előadásán adják át a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Joó Szabolcs 2002-ben diplomázott a Zeneakadémián Rácz Zoltán osztályában, ahová felvételi vizsga nélkül vették fel az Országos Ütőhangszeres Verseny megnyerése után. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak 2000 óta tagja, 2013 óta szólamvezető timpanistája. Több nemzetközi verseny helyezettje, Fischer Annie-ösztöndíjas. Aktív kamarazenész, játszott mások mellett Renaud Capuconnal, Clemens Hagennel, Kirill Gernsteinnel és Kocsis Zoltánnal is. Közreműködött a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Amadinda koncertjein. 2010-től tanít a Zeneakadémián.

Szalai Ágnes zenei tanulmányait Kapuváron kezdte, majd Győrben és a budapesti Zeneakadémián folytatta; részt vett mások mellett Hamari Júlia, Marton Éva, Polgár László és Vashegyi György mesterkurzusain is. A Nemzeti Énekkarnak 2009 decemberétől tagja, az énekkari munkán kívül szólistaként is fellép az együttessel. Számos színpadi szerepben is megmutatkozott, így például a Bohémélet Mimijeként és A varázsfuvola Paminájaként. Koncert-közreműködései közül a legkedvesebbek közt tartja számon a Nemzeti Énekkar 25 éves fennállásának ünnepi koncertjét, ahol Stravinsky Menyegző című darabjában énekelhette a menyasszony szerepét Antal Mátyás vezényletével – idézik fel a közleményben.

Kapcsolódó cikkek