forrás: pixabay.com

Kultudvar: koncertekkel a társasházakért

Kultudvar: koncertekkel a társasházakért

Felújításra szoruló társasházak belső udvarán szervezett koncertek bevételével járul hozzá a befogadó ház felújításához a főváros II. kerületében induló Kultudvar programsorozat.

A befolyt jegybevételek jelentős részét a társasház felújítási alapjának adományozzák, ami egyedülálló lehetőséget kínál a régóta húzódó felújítások megkezdésére – írták a szervezők közleményükben.

A június 17-i megnyitó eseményen a Frankel Leó úton Hangácsi Márton akusztikus koncertjét hallhatják az érdeklődők. A szombatonként zajló programsorozatban fellép többek között Micheller Myrtill, Pintér Tibor és Gájer Bálint.

A szervezők, az ötletgazdák – Sebestyén Áron és Reviczky Balázs – a programsorozatot a II. kerület Margit-negyedében kezdik meg a helyi önkormányzat támogatásával. Mint írták, az eseménysorozat hozzájárulhat a kerületi kultúra fellendítéséhez és a társasházi felújítások önszerveződő finanszírozásához.

“Második kerületi lakosként azt látom, hogy bár a pályázati lehetőségek révén a környék társasházai elkezdtek megújulni, sok helyen finanszírozási problémákkal küzdenek, a lakók a megnövekedett terhek mellett nem tudnak többletkiadást a ház felújítására fordítani. Egy ilyen közösségi finanszírozás képes lehet elindítani változást”

– idézte Sebestyén Áron Artisjus-díjas zeneszerzőt, az egyik ötletgazdát a közlemény.

A programsorozat háziasszonya, Osvárt Andrea színművész azt emelte ki, hogy a Margit-negyed házainak rejtett belső udvarai elképesztő kincseket rejtenek. Hozzátette: sok minden megvalósítható, ha igazán akarják, és bízik abban, hogy “a kreativitás házakat menthet” ötletének elterjed a híre.

“Minden egyes ház vagy közterület megújulása nem csak az ott lakók számára hoz létre értéket, ez esetben a kibontakozó Margit-negyedet is egyre jobb hellyé teszi”

– fogalmazott Dévényi Tamás Ybl-díjas építész, a program szakmai fővédnöke.

A koncertek után Hénics Fruzsina fotográfus dizájn termékeinek megvásárlásával a látogatók további támogatást nyújthatnak a házak felújításához.

A vászontáskákon, grafikákon vagy bögréken a ház homlokzatáról készült grafikák és neves kerületi épületekről készült illusztrációk jelennek meg. A tervek szerint az eseménysorozatot még idén kibővítik és további házak közreműködésével egészen decemberig kínálnak kulturális programokat a látogatóknak.

Kapcsolódó cikkek