gulyásleves, forrás: pixabay.com

Elkezdődött a 14. Hungarikum Napok Nagyszebenben

Elkezdődött a 14. Hungarikum Napok Nagyszebenben

Pénteken kezdődnek a 14. Hungarikum Napok Nagyszebenben, az egész hétvégén zajló rendezvényre a Kárpát-medence több szegletéből várnak résztvevőket.

A közép-erdélyi szórványrégió magyarságának legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvénye a hagyományokhoz híven a nagyszebeni Astra múzeum skanzenjében kezdődik pénteken délelőtt. A szervező HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és a múzeum idén is több ezer résztvevőt vár a szabadtéri rendezvényre, melyen a helyi románság is szép számban részt szokott venni. A rendezvény honlapján közzétett program szerint a Hungarikum Napok pénteken délelőttől várja a látogatókat, amikor megnyitják az őstermelők és kézművesek vásárát, kézművesbemutatókat, délután bor-, pálinka- és kézműves sörkóstolókat tartanak.

Az esemény fő attrakciója a szombati főzőverseny lesz, ahol bográcsban készült magyar ételeket főznek az amatőr csapatok.

A versenyre a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkeznek résztvevők, Székelyföldről, Magyarországról és Vajdaságból is jelentkeztek csapatok. Vasárnap igazi gasztronómiai élményre számíthatnak a skanzenbe látogatók: a zsűri séfjei a magyar konyhát mutatják be, hagyományos magyar ételek újragondolt változatait lehet megkóstolni. Fontos programpontjai a rendezvénynek a gyerekfoglalkozások, ahol a magyar népi kultúrával és hagyományokkal ismerkedhet a legfiatalabb korosztály. Kipróbálhatják a hagyományos magyar íjászatot, emellett jurtaépítés, ostorfonás, szövés, viselet és harci bemutatók, játékok, versenyek is lesznek. Mindhárom nap kulturális kísérőprogramok is lesznek, a többi között a Bekecs Néptáncszínház, a Tokos Zenekar, a Tatros Együttes, a Nagyszebeni Citera Csoport lép színpadra.

A hagyományosan szászok által lakott, ma már román többségű Nagyszebennek jelenleg több mint 160 ezer lakosa van, a magyar és a német ajkúak aránya is egy százalék körüli. Serfőző Levente főszervező a Krónika portálnak úgy nyilatkozott, hogy a turizmusáról híres romániai városban 2000-2500 magyar él.

“A városból rengeteg román ember is ellátogat a Hungarikum Napokra, az a tapasztalatunk, hogy élénken érdeklődnek a magyar gasztronómia iránt, mi ennek örülünk, és büszkén mutatjuk be nekik a magyar értékeket”

– idézte a főszervezőt az erdélyi közéleti portál.

Kapcsolódó cikkek