Átadták a magyarországi Premio ProArte díjakat

Átadták a magyarországi Premio ProArte díjakat

Budapest

A rangos elismerést egy virtuális graffiti weboldal, Legány Csaba “Virtuális graffitije”, Véglesi Gergely vakoknak szóló “Színek kertje színek nélkül”, valamint Németh Attila “A lovasíjászat, mint hungarikum” című projektje nyerte. Az olasz köztársasági elnök érdemérmével tüntették ki a “Budapest Get Engaged” imázsfilmet, Balog Réka “Pécs Cantat-Európa Éneklő Kulturális Fővárosa” elnevezésű projektje pedig különdíjat kapott.

“Újító ideák, nagyszerű ötletek öltöttek testet a ProArte díj idei kiírására beérkezett magyar pályázatokban” – értékelte Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kabinetfőnöke a díjátadó előtt a nemzetközi kezdeményezés eredményét.

Michele Viola, a Premio ProArte nemzetközi projektvezetője beszámolója szerint az elmúlt két évben Romániában, majd Bulgáriában kiírt pályázat minden esztendőben egy-egy nemzet 18 és 35 év közötti fiataljainak szól, olyanoknak, akik saját országukban innovatív kulturális projekteket kívánnak megvalósítani, de még nem ismerik eléggé a hazai és európai hivatalok, szervezetek pályáztatási gyakorlatát. A pályázat nyertesei nem pénzt kapnak, hanem annál többet. Lehetőséget és nemzetközi kapcsolatrendszert projektjük megvalósításához.

grafiti

Virtuális graffiti elnevezésű internetes oldalának tervét bemutatva Legány Csaba elmondta, célja, hogy a városokat elborító graffitiktől a legértékesebb alkotások megőrzésével lehessen megszabadulni. A projekt első lépése Budapest műemléképületeinek falfirka-mentesítése lesz, majd elindul a virtuális graffitizésre tervezett weboldal, amelyen létező épületek mására, egymást nem zavarva alkothatnak az utcai művészek. Az elkészült munkák kereshetők, elküldhetők és a Facebookon is megoszthatók lesznek.

Egy-egy színt vagy érzést különböző formák is kifejezhetnek – szólt Véglesi Gergely a Színek kertje színek nélkül című tervéről. Az építészhallgató emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 40 ezer vak ember él, így létjogosultsága lenne egy számukra a valóságban is megépülő “kertnek”.

vak

Németh Attila egy hazai és külföldi közönségnek egyaránt szóló tradicionális lovasíjász tábor terveivel pályázott. Kiemelte, a jelenleg 14 országban űzött lovasíjászat egyszerre sport és hagyományőrzés, ezért a testedzés mellett arra is alkalmas, hogy a magyar nemzet múltját a jelennel összekösse.

Balogh Réka a tavaly először megrendezett és 1300 énekest megmozgató Pécs Cantat kórusfesztivál külföldre „exportálásának” ötletéről beszélt. Németh Bálint a Youtube fájlmegosztón eddig másfélmilliós nézettséget produkáló Budapest Get Engaged imázsfilmet mutatta be.

A Budapest Get Engaged film a SikerAdón: Kattints ide.  

A projektek megvalósításának kidolgozásához pénteken fognak hozzá.

Kapcsolódó cikkek