Átadták a Béres Egészség Hungarikum Díjat

Átadták a Béres Egészség Hungarikum Díjat

Alma egy tankönyvön

Kalmár Mária a tatabányai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, Kertvárosi Általános Művelődési Központ, Lendvainé Hegedűs Tünde a székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolában, Bánhegyi Boglárka a nagytétényi Bartók Béla Általános Iskolában tanít. A Béres Egészség Hungarikum Alapítvány kuratóriuma több tucat jelölt közül választotta ki a díjazottakat, a nyilvános felhívásra bárki jelölhetett olyan pedagógust, akit egészséglelkesnek tart.

Győztes iskola

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Idén olyan általános iskolai tanárokat akartak jutalmazni, akik nemcsak beszélnek az egészségmegőrzés fontosságáról, hanem tesznek is a jövő generáció egészségéért, saját viselkedésükkel követendő példát mutatnak tanítványaiknak és környezetüknek. A jelöltek esetében kiemelten értékelték a változatosságot és a fenntarthatóan működő egészségmegőrző tevékenységet. Béres József felidézte, hogy az alapítvány 2011 tavaszán reprezentatív kutatást végzett a hazai általános iskolák egészségfejlesztési helyzetéről. A kutatásból kiderült, hogy tízből hat iskolában van olyan egészségfejlesztésért felelő pedagógus, aki szívügyének érzi, hogy tegyen a fiatalok egészségmegőrzéséért.

Béres csepp

Az egyik díjazott, Kalmár Mária elmondta, hogy rendszeresen szervez táborokat, túrákat, amelyeken a többi között gyógynövényekkel és különböző gombafajtákkal ismerkednek meg a résztvevők. Mivel iskolájukban a tizenkét-tizenhárom éves gyerekek már dohányoznak, előadásokon hívják fel figyelmüket a káros hatásokra. Gyümölcsnapokat tartanak, hogy a sok hamburger és pizza helyett az egészséges táplálkozással is megismertesse tanítványait, ezen kívül pedig csatlakoztak a kézmosás világnapjához. “Nehéz rávenni a diákokat, hogy tegyenek valamit saját egészségükért” – magyarázta, hozzátéve, hogy nagy szükség van arra, hogy a családokat is bevonják az egészségtudatos életbe, ezért a többi között ingyenes szűrővizsgálatokra invitálták őket.

Nő a réten

Véleménye szerint a szülőkben is tudatosítani kell a megelőzés és szűrések fontosságát, ugyanis ők maguk sem mennek el, és gyerekeiket sem viszik el vizsgálatokra, így egyebek mellett az ingyenes HPV-oltásra. Kalmár Mária – aki hetedik osztályban osztályfőnök, valamint első osztályban is tanít – délutánjait és hétvégéit is rászánja, hogy egészségfejlesztéssel, egészségneveléssel foglalkozó programokat szervezzen a diákoknak.

A díjat 2008 óta minden évben meghirdetik a Magyar Egészségügy Napja (július 1.) alkalmából. Évről évre olyan civileket díjaznak, akik közösségük aktív tagjaként másokat is arra ösztönöznek, hogy tekintsék értéknek az egészséget, és tegyenek annak megőrzéséért.

Kapcsolódó cikkek