Örülhetnek az óvodások

Örülhetnek az óvodások

Az országban egyedülálló, hangszeres játszóteret alakítottak ki a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában, a "zenélő kerítést" hétfőn adták át.

Fricska Gyöngyi, a kiskunfélegyházi óvodákat tömörítő Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezető-helyettese az átadón elmondta,

a “zenélő kerítés” az intézmény negyvenéves fennállásának alkalmából készült el.

“A zenés játékok ugyan egy kerítést alkotnak, de olyan kerítést, amely összetart, és nem elválasztja az óvodába járókat”

– tette hozzá.

A különleges hangszereket a Kézenfogva a Darvas Téri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány kezdeményezésére két fiatal félegyházi hangszerkészítő tervezte meg és készítette el.

Sevecsek Béla és Fekete Tamás – a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény szakmai támogatása mellett – csőharangokkal, akusztikai játékokkal, érdekes ütőhangszerekkel gazdagította az óvodát.

Az intézményvezető-helyettes kiemelte, a hangszerekkel kísért éneklés aktivizálja az agykéreg működését, ami jótékonyan hat a gyerekek logikus gondolkodására, az érzelmi intelligencia kiteljesedésére, érzékelésük, észlelésük fejlődésére.

Az óvodában már évek óta hagyománya van a mikrocsoportos zenei készségfejlesztésnek, így az új hangszerek kiváló lehetőséget nyújtanak a magyar ritmus- és dallamvilág megismerésére.

“Ez egyben erősíti a gyerekek identitástudatát, a hangszerek hangkészlete pedig a magyar autentikus zene alapjainak felfedezését nyújtja”

– mondta Fricska Gyöngyi.

Szilágyi Áron, a Leskowksy Hangszergyűjtemény elnöke elmondta, 1863 hangszert őriznek.

Az elmúlt negyven évben azon dolgoztak, hogy “minél közelebb vihessék a hangszerek világát a gyermekekhez, minél több gyermek élhesse át a hangok születését”, hiszen minél több időt töltenek hangszerek mellett, annál nyitottabbak, annál befogadóbbak lesznek – fejtette ki.

Az óvoda kertjébe telepített hangszerek egyediek, kifejezetten a kiskunfélegyházi intézménynek készültek.

Van közöttük dob, dallamcsődob, acélnyelves dob és marimba, amelynél a bambuszcsöveket fém helyettesíti.

Kapcsolódó cikkek