Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI (archív)

Orbán Viktor: a hatékony politikai irányítás a világjárvány elleni siker előfeltétele

Orbán Viktor: a hatékony politikai irányítás a világjárvány elleni siker előfeltétele

A hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke. Ezt mondta a miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel közös találkozóján Jeruzsálemben csütörtökön.

A jeruzsálemi King David szállodában tartott csúcstalálkozó fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés volt.

“Ha vezetés van, akkor van esély a sikerre”

– húzta alá Orbán Viktor, majd rámutatott, cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország “a világjárvány elleni harc világbajnokává”, és hogyan követheti a példáját Magyarország. A miniszterelnök emlékeztetett rá: Magyarország és Izrael barátsága élő, és ennek egyik bizonyítéka, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelem mérlege több százalékkal csökkent.

Kiemelte, az izraeli kormány – a magyar kormánnyal együtt – támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén.
Orbán Viktor megjegyezte, megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek.

A magyar kormányfő kiemelte, a világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben. Elmondása szerint a hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében az izraeli miniszterelnök felvetette: Magyarország is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.

A felek emellett megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael ráészéről előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló “zöld igazolványról”.

Kapcsolódó cikkek