Nagyszabású fotonikai kutatások kezdődnek a Wigner Fizikai Kutatóközpontban

Nagyszabású fotonikai kutatások kezdődnek a Wigner Fizikai Kutatóközpontban

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,01 milliárd forintos támogatásával nagyszabású fotonikai kutatások kezdődnek a Wigner Fizikai Kutatóközpontban a Tématerületi Kiválósági Program (TKP 2021) keretében. Ezt közölte a kutatóközpont kedden.

Mint a közleményben olvasható, a fény előállításához, átalakításához és detektálásához köthető kutatási terület, a fotonika egyre több korszerű technológiában játszik kulcsszerepet.

“A legkorszerűbb, kompakt lézerekkel például a lézeres frekvencia- és távolságmérést lehet új alapokra helyezni. A minden korábbinál rugalmasabb optikai hangolhatóságot biztosító molekuláris fotonikai eszközök leginkább a biológiai ágensek és veszélyes anyagok detektálására alkalmas szenzortechnológiában, spektroszkópiai módszerekben nyernek alkalmazást. A detektortechnológia továbbfejlesztésével pedig akár radioaktív anyagok kimutatása is lehetővé válik az ilyen közegek által kibocsátott röntgensugárzás látható fénnyé történő alakításával”

– írják.

A TKP 2021 célja, hogy a tudásközvetítő szervezetek szakmai kiválóságukra építve, tématerületi kutatásfejlesztési programokat bonyolítsanak le, beleértve az alapkutatást, alkalmazott kutatást és kísérleti fejlesztést is.

Ezek keretében, a fotonika területén a Wigner Kutatóközpont olyan alapkutatási és műszerfejlesztési eredményeket vár, amelyek előmozdítják a civilizációs kihívásokra adott válaszok kidolgozását, a központ tudományos produktivitásának jelentős növekedése mellett.

Az összegzés szerint a pályázati támogatás lehetővé teszi a Wigner Fizikai Kutatóközpont több meglévő laboratóriumának műszeres továbbfejlesztését.

Új, versenyképes kutatói álláshelyek létrehozásával pedig lehetőség nyílik a témában dolgozó legjobb fiatal magyar kutatók felvételére és külföldön dolgozó kutatók hazahívására. A projektben tíz, a fotonika különböző területein dolgozó kutatócsoport vesz részt, köztük négy olyan kiemelt kutatócsoport is, akik korábban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjában nyertek támogatást.

Kapcsolódó cikkek