Átadták a Goldmark Péter Károly-díjat

Átadták a Goldmark Péter Károly-díjat

Éles Gabriella, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Műsorfigyelő Osztályának vezetője, valamint Keleti Éva fotóművész kapta az NMHH idei Goldmark Péter Károly-díját - tájékoztatta a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint idén Éles Gabriella több mint húszéves hatósági munkáját, valamint Keleti Éva fotóművész évtizedeken átívelő életművét jutalmazták a 2015 óta évről évre kiosztott NMHH-díjjal, amelyet a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú, több évtizedes kiemelkedő munka, életmű jutalmazására hoztak létre.

“A média uralta korban a figyelem a legnagyobb érték. Mi, a média szabályozói most két olyan emberre szeretnénk felhívni a figyelmet, akik művészi szinten figyelnek”

– fogalmazott köszöntőjében Aranyosné Börcs Janka, a hatóság főigazgatója a járványvédelmi okokból szűk körben,

szerdán tartott rendezvényen az NMHH Ostrom utcai székházában.

Éles Gabriella – az NMHH Műsorfigyelő Osztályának vezetője – pályáját 1999-ben, még a hatóság jogelődjénél, az Országos Rádió és Televízió Testület Irodájában kezdte meg, majd az NMHH Hivatalában folytatta.

“Kimagasló érdemeket szerzett az új, innovatív vizsgálati módszerek meghonosításában. Pályája egybeesett a duális médiarendszer, azaz a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok párhuzamos működésének kiépülésével, az intézményes médiaszabályozás megszületésével és nem utolsósorban a környező világ technológiai fejlődésével”

– olvasható a közleményben, majd hozzátették, hogy munkavégzése közben a teljes képet tartja szem előtt, ezzel pedig az egész hazai médiaágazatra hatással van.

“Teherbírása, szorgalma legendás munkatársai körében. Munkáját szolgálatként fogva föl közösségben gondolkodik, ezért nemcsak közvetlen munkatársai, hanem a szolgáltatók képviselői is mindig számíthatnak rá”

– méltatták a díjazottat.

Éles Gabriella a díj átvételekor úgy fogalmazott, hogy hálás az elismerésért és azért is, mert végig olyan munkatársak álltak mellette, akiknek segítségében és szakértelmében mindig megbízhatott.

A másik díjazott, Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla-, Radnóti, Táncsics- és Prima Primissima-díjas Érdemes művész 1951-ben hagyta ott az ELTE fizika-kémia szakát, hogy a fotózásnak élhessen.

1955-ben kezdett az MTI jogelődjénél, a Magyar Fotónál dolgozni – idézték fel a közleményben.

  1. “Sokat tett azért, hogy a fotóriport ne csupán a szöveget illusztráló másodrendű műfaj legyen, hanem erőteljes, önálló médium”

– írták, hozzátéve, hogy a díjazott elnöke volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának, és nagy szerepet vállalt a Word Press Photo kiállítások hazai megszervezésében is. A közlemény úgy folytatódott, hogy Keleti Éva a Magyar Távirati Irodán kívül az Új Tükör, a HT Press, a Gamma Képügynökség és az Europress fotószerkesztőségeit is vezette. Albumsorozatokat szerkesztett archív fotókincsekből, és a tehetséggondozásban is élen járt.

Egyedi látásmódjával iskolát teremtett a színházi fényképezésben, sokan pedig a portréiért rajonganak.

“Majdnem harminc év szünet után néhány éve ismét fotózni kezdett, a Műcsarnok 2019 végén nagyszabású retrospektív kiállítást rendezett képeiből”

– olvasható az NMHH közleményében, majd hozzátették, hogy a művésznőnek Meszleny László, a Médiatanács tagja adta át az elismerést, aki felelevenítette első gyerekkori “rácsodálkozását” Keleti Éva képeire az Operaház folyosóin.

“Nagyon örülök a díjnak, és köszönöm a kitüntetést. Egész életpályámért hálával tartozom mindazoknak, akik segítségemre voltak az elmúlt kilencven évben és egész Magyarországnak”

– mondta az emlékérem átvételekor Keleti Éva a közlemény szerint.

Kapcsolódó cikkek