Schmuck Erzsébet

Schmuck Erzsébet: a kormány leváltására és zöld fordulatra van szükség

Schmuck Erzsébet: a kormány leváltására és zöld fordulatra van szükség

Új kormány szükségességét és a zöldpolitika előtérbe helyezését szorgalmazta az LMP szombati budapesti kongresszusán a párt két társelnöke, valamint Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke.

Schmuck Erzsébet társelnök arról számolt be, hogy készül az LMP kormányzati zöld programja.

“A párt elkötelezett a kormányzó erők leváltása, valamint az együttműködés iránt az ellenzéki pártokkal, de csak olyan kormányzásban kíván részt venni, amely biztosítja a természeti értékek megóvását”

– hangsúlyozta.

A kongresszus feladatairól elmondta, átfogóan kell módosítani az alapszabályt a párt hatékonyabb működése érdekében. Emellett értékelni kell zöldpolitikájukat és számba kell venni a felkészülés feladatait a 2022-es választásra.

Azt is ismertette, hogy az LMP február végén 4-5 százalékos támogatottsággal rendelkezett a biztos pártválasztók körében, az érték azonban a közelmúltra 1-2 százalékra zuhant, a többi között azért, mert az emberek figyelme a válság problémáira terelődött a zöld ügyekről.

“A mélyülő ökológiai válság azonban helyet követelt magának, hiszen annak következményeit mindenki tapasztalja”

– fogalmazott.

Kendernay János társelnök is a zöld rendszerváltoztatásban látja az ország sikerének zálogát. A zöld pártok felelősségvállalása nélkül nincs zöld fordulat, azt sem a konzervatív, sem a liberális, sem a baloldali erők nem fogják megvalósítani.

“Ez a legutóbbi EU-csúcson is látszott. Zöldek nélkül a jövőnket bárki, bármikor kiárusíthatja”

– mondta.

A társelnök szerint az ellenzéki pártoknak a következő egy évben meg kell mutatniuk, hogy a jelenlegi rendszer nem szolgálja az ország érdekeit, és világos alternatívát kell adniuk több ciklusra.
A következő választásról szólva célul tűzte, hogy olyan képviselőjelölteket találjanak, akik összellenzéki jelöltként elnyerhetik a választók többségének bizalmát.

De olyan közös ellenzéki kormányfőjelöltet is el kell fogadni, aki szükségesnek tartja a zöld fordulatot, és ebben az LMP-re szövetségeskén tekint.

“Akit az ellenzéki pártok közössége képesnek tekint a sikeres kampányra és a koalíciós kormányzásra, aki politikai jövőképpel rendelkezik és nemcsak a kormány leváltása a célja”

– közölte Kendernay János.

Karácsony Gergely főpolgármester üdvözölte a Párbeszéd, valamint korábbi pártja, az LMP együttműködéseit helyi szinten, és azt mondta: keresniük kell egymás szövetségét, hogy a közös ellenzéki programot a lehető legtöbb zöld tartalommal tölthessék meg.

“Keressük meg annak a lehetőségét, hogy hatékony szervezeti formája is legyen ennek az együttműködésnek”

– szorgalmazta.

A kormánynak mindenképpen meg kell buknia, de ez csak egy eszköz a cél, vagyis egy fenntartható, szolidáris és zöld Magyarország létrehozásához – mondta, majd kijelentette,

ma nagyon sokan félnek a jövőtől.

“Mutassuk meg nekik, hogy van egy másfajta jövő, hogy lehet más a politika!”

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Kapcsolódó cikkek