Schmuck Erzsébet

Schmuck Erzsébet: a kormány terjessze be ezt

Schmuck Erzsébet: a kormány terjessze be ezt

Az LMP arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy legkésőbb március végéig a kormány terjessze be az országgyűlésnek az európai zöld megállapodás (green new deal) magyarországi megvalósítására és a hazai zöldgazdaság fejlesztésére vonatkozó terveit.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szombati online sajtótájékoztatóján arról beszélt: garanciákat várnak arra, hogy ezeket az európai uniós forrásokat az ország fenntartható fejlődésére fordítja a kormány, és

“nem a fideszes oligarchák zsebeinek kitömésére”.

Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt tíz évben a zöldterületi beruházások felzabálták a természetes környezet jelentős részét, és bár a klímaváltozás hazánkat különösen érzékenyen érinti, Orbán Viktor sokáig vétózta az Európai Unió szigorúbb klímacélkitűzéseit, és a mai napig nem érti a megújuló energiára való áttérés fontosságát. Mint mondta, a miniszterelnök az EU zöld megállapodás programjáról sem akart hallani, viszont felfedezte, hogy az unió hétéves pénzügyi tervében hatalmas összegek vannak a helyreállítási alapban a zöldgazdaság fejlesztésére, a körforgásos gazdálkodás létrehozására.

Az LMP szerint Orbán Viktor soha nem titkolta: a környezetvédelmet luxusnak tartja. Tíz év alatt lépésről lépésre rombolta le a környezetvédelem intézményrendszerét,

“a környezet- és természetvédelmi hatósági rendszert kiherélte, a környezetvédelmet beszántotta, legyengítve az ide vonatkozó jogszabályokat”

– mondta a politikus.

“Ma Magyarországon nem számítanak a környezeti szempontok, de az emberek egészségének veszélyeztetése sem”

– jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Kapcsolódó cikkek