túsz (illusztráció), forrás: pixabay.com

Két éve segítenek ezek a szervezetek a menekülteknek

Két éve segítenek ezek a szervezetek a menekülteknek

Az orosz-ukrán háború két évvel ezelőtti kitörése óta folyamatosan segíti a menekülteket az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ezt közölte a két segélyszervezet a háború kitörésének második évfordulója alkalmából.
Az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak Magyarországon, hanem Ukrajnán belül is támogatja a menekülteket, 2022. február 24. óta összesen 513 000 embernek segített 13,5 milliárd forint értékben.

Ismertetésük szerint mostanra a segélyszervezet Ukrajnában országos jelenlétet épített ki: beregszászi központja mellett Lvivben, Kijevben és Dnyiproban hozott létre humanitárius irodákat, és ezeken keresztül, valamint helyi partnerhálózatával együttműködésben nyújt segítséget Ukrajna 22 megyéjében. Míg Ukrajna középső és nyugati részén a belső menekültek hosszú távú támogatása, a frontvonalhoz közel eső területeken továbbra is a túléléshez szükséges azonnali segítség van a segélyszervezet munkájának fókuszában. Azokon a területeken pedig, ahol a front korábban vonult át, már a helyreállításban vállalnak szerepet az ökumenikusok – olvasható a közleményben. Közölték, a háború kitörése óta mintegy 2300 tonna segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába a szervezet, amely azonban nemcsak tárgyi adományokkal segít, hanem a háború következtében traumatizált emberek mentális egészségének megőrzéséért is sokat tesz: majdnem 60 ezer embert értek el a helyi partnerszervezetekkel együttműködésben nyújtott pszichoszociális és jogi segítségnyújtásai, valamint a művészeti-, zenei- és pszichoterápiás foglalkozásai.

Az Ökumenikus Segélyszervezet beszámolója szerint a háború elhúzódása miatt nagy hangsúlyt fektetnek az újjáépítésre és fejlesztésre is.

A magyar kormánnyal stratégiai együttműködésben mentőállomást és konténeróvodát adtak át, középiskolát újítanak fel, egészségügyi központot, menekültszállást és anyaotthont építenek, valamint magánházak rendbehozatalához is hozzájárulnak. A közleményben kitértek arra is, hogy több mint 100 ezer Magyarországon otthonra találó menekültnek is segítettek a Budapesten létrehozott Ukrajnai Menekülteket Támogató Központon keresztül. Az intézmény egyrészt élelmiszerrel, higiénés eszközökkel, ruházati vagy gyermekápolási eszközökkel látja el a menekülteket, másrészt kiemelt hangsúlyt fektet az integrációt segítő szolgáltatásokra is.

“Az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, valamint a felnőttképzések mellett a gyermekek gondozása és a nyelvtanulás mellett az ukrán családok gyermekei számára terápiás és fejlesztő foglalkozásokat tartanak, nyáron pedig több helyszínen biztosítanak táborokat az ukrajnai menekült gyermekeknek”

– derül  ki a közleményből.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint az ukrajnai háború második évében a tartósan Magyarországon maradó menekültek beilleszkedésének segítésére helyezte a hangsúlyt.

A konfliktus kitörése óta 484 ukrán menekült család, összesen 1511 felnőtt és gyermek vett részt a szervezet integrációs programjában, amely a támogatások nélkül folytatódó, önálló életükre készíti fel őket.

A programban a szervezet egy évre köt együttműködési megállapodást a családokkal a segítségnyújtás számos módját kínálva a résztvevőknek. Bérelt lakásokban helyezik el őket, segítik a munkába állásukat, magyar nyelvi oktatást nyújtanak a gyermekeknek és a felnőtteknek, segítenek eligazodni a magyarországi oktatási és egészségügyi rendszerben. A mindennapokban családgondozók kísérik a menekülteket, hozzájuk fordulhatnak a mindennapos problémákkal, ha például szerelőt kell hívni, vagy az orvosi rendelőben tolmácsra van szükség.

Az integrációs program utolsó hónapjaiban már a támogatások nélküli időszakra készítik fel a családokat, közösen kiszámítva, milyen kiadásokat kell saját bevételeikből fedezni, beleértve akár az új albérlet kaucióját is.

A programból eddig kikerült családok döntő többsége sikeresen önállósodott, a kétszülős családoknak sokszor már némi tartalékot is sikerült képezni az indulásig, a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák számára nagyobb kihívást jelentett a váltás, de a többségük ugyancsak megerősödve lépett tovább a program kifutása után. A program további 400 ukrán menekült, ebből 137 gyermek részvételével az ország több nagyvárosában folytatódik. Az integrációs program mellett a szeretetszolgálat a beregsurányi határátkelőn is fenntartotta 24 órás szolgálatát. A havi 400-450 érkezőt a munkatársak élelmiszerrel, szállással, információval, gyógyszerrel, ügyintézéssel segítik, igény szerint a menekültstátusz igényléséhez, vagy a tovább utazáshoz is segítséget adnak.

Kapcsolódó cikkek