forrás: pixabay.com

Elégedett a Telekom vezére

Elégedett a Telekom vezére

Kiemelkedő teljesítményt ért el a Magyar Telekom tavaly, a növekedés motorja az adatforgalom dinamikus bővülése volt. Így fogalmazott Rékasi Tibor, a cég vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

A mobiladat-felhasználás egy év alatt 34 százalékkal nőtt, a vezetékes adatforgalomban pedig 33 százalékos növekedést mértek a teljes hálózaton. Az egy főre jutó átlagos havi mobiladat-fogyasztás több mint 20 százalékkal bővült, 11,7 gigabájtra 2023-ban – ismertette.

Rékasi Tibor a hálózatfejlesztésről elmondta, tavaly az optikai hálózatban több mint 200 ezer új gigabites elérést építettek ki, így már több mint 3,6 millió háztartás számára lett elérhető. Terveik szerint 2027-re 4,5 millió háztartás számára lesz elérhető a gigabites sebesség.

A kültéri 5G lefedettséget vállalásuk szerint 2026-ra 99 százalékra növelik. A digitalizáció elterjedéséről elmondta, hogy az ügyfelek 74 százaléka rendszeresen használja a Telekom alkalmazást, 67 százaléka a számláit is ezen keresztül fizeti. A mesterségesintelligencia-alapú virtuális üzleti asszisztens, a Vanda 1,6 millió tranzakciót bonyolított tavaly, vagyis minden 4. ügyfélszolgálati kérdést válaszolt meg, ez még tovább bővülhet.

Rékasi Tibor elmondta azt is, hogy meghosszabbították a vezérigazgatói szerződését, így az igazgatóság döntése értelmében szerződése újabb 3 évig, 2027. június 30-ig szól.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy 2023-ban számos külső kihívással kellett szembenézniük, ennek ellenére sikerült minden fontos mutatóban kétszámjegyű növekedést elérni. A bevételek növekedéséhez hozzájárult, hogy márciustól infláció-követő díjkorrekciót vezettek be, ezzel 14,5 százalékkal emelték az előfizetési díjakat. A csoport áramfogyasztása 9 százalékkal csökkent tavaly, ami fontos eredmény, 2023-ban négyszer magasabb energiaköltségekkel kellett szembenézniük. A hálózati meghibásodások száma 8 százalékkal csökkent.

Az idei tervekről azt mondta, 5-10 százalék közötti bevételnövekedést várnak, a módosított nettó eredmény 130 milliárd forint lehet, a szabad cash-flow pedig várhatóan 120 milliárd forint körül alakul majd.

“Idén januártól megszűnt a közműadó, és csökken az energiaköltségek felőli nyomás, ami a növekedéshez hozzájárul majd”

– tette hozzá.

A csoport a következő évtizedben 80 százalékkal tervezi csökkenteni a karbonkibocsátását, egyebek között a járműflotta zöldítésével, további energiahatékonysági intézkedésekkel. A részvényesi javadalmazásban az a szándékuk, hogy növekedésben tartsák a rendszert. Az igazgatóság maximálisan 65,56 milliárd forint osztalékfizetést és éves részvényesi javadalmazást javasol, ami összesen 41,56 milliárd forint a 2023. év eredménye utáni osztalékfizetést és maximálisan 24,0 milliárd forint részvény-visszavásárlást foglal magában.

“A javaslat a 2023-ban elért 93,6 milliárd forint módosított nettó eredmény nagyjából 70 százalékának felel meg”

– ismertette.

A tőzsde honlapján szerdán közzétett jelentés szerint a Magyar Telekom adózott nyeresége 25,8 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 50,5 százalékkal nőtt, konszolidált árbevétele pedig 15,1 százalékkal 229,2 milliárd forintra emelkedett. Tavaly egész évben a csoport összes bevétele 13,8 százalékkal 849,4 milliárd forintra nőtt, módosított nettó eredménye 48,7 százalékkal, 93,6 milliárd forintra emelkedett. A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek.

Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 377 forint, a legmagasabb 820 forint volt.

Kapcsolódó cikkek