illusztráció, forrás: pixabay.com

Ennyi jut iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra

Ennyi jut iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra

Összesen 7,46 milliárd forintot fordít a kormány iskolatej-, iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programra a 2021-2022-es tanévben. Ezt közölte kedden Vácon, sajtótájékoztatón az agrárminiszter. Nagy István elmondta, a pénz nagy része, 6,7 milliárd forint nemzeti forrásból származik, 1,76 milliárd forint pedig uniós forrásból.

Az Árpád Fejedelem Általános Iskolában tartott eseményen a miniszter kiemelte, Magyarország a kezdetektől részt vesz az európai uniós társfinanszírozású iskolatejprogramokban. Jelezte, a 2021-2022-es tanévben az iskolagyümölcs-programban megközelítőleg 2300 általános iskola és általános iskolai programokkal rendelkező gimnázium több mint 535 000 tanulója, az iskolatejprogramban pedig csaknem 2700 oktatási intézmény több mint 446 000 tanulója vesz részt.

“A programokban felhasznált élelmiszerek mennyisége már a hazai élelmiszeripar szempontjából is érzékelő ‘stabilizáló erőt’ jelent”

– jegyezte meg Nagy István.

A gyerekeknek ezen a csatornán 19 beszállítótól összesen 13 millió liter tejet osztanak ki, továbbá 34 szállítótól csaknem 50 millió adag gyümölcsöt, illetve zöldséget.

“Magyarország erős” a jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállításában, ezért a kormány kiemelt célja ezek fogyasztásának ösztönzése”

– hangoztatta a miniszter, hozzáfűzve,

fontos a gyermekek hozzászoktatása a gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztásához és a rendszeres tejiváshoz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt időszakban igyekezett mindhárom programot megerősíteni, például azzal, hogy az iskolatej esetében a költségkeretet 600 millió forintról 6 milliárd forintra emelte 10 év alatt.

“Ezek a programok már az iskolában segítik a gyerekek egészséges életre nevelését”

– fűzte hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek