Ő az idei Justitia Regnorum Fundamentum-díjasa

Ő az idei Justitia Regnorum Fundamentum-díjasa

Finszter Géza

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélik oda az intézmény megalakulásának évfordulója alkalmából, amely az első biztosok megválasztásának napja. Finszter Géza 1968-ban szerzett diplomát az ELTE Állam és Jogtudományi Karán. Bírósági gyakorlat után a Belügyminisztérium vizsgálati osztályán dolgozott különböző beosztásokban.

Szabó Máté ombudsman

Szabó Máté, ombudsman

1984-ben szerezte meg az állam és jogtudomány kandidátusa tudományos fokozatot. 1990-től a nemzetbiztonsági szakszolgálat jogelődjének vezetője, az év októberétől az újjáalakuló Belügyminisztériumban főosztályvezető volt. 1993 és 1997 között a Rendőrtiszti Főiskola tudományos főigazgató-helyetteseként folytatott kutató és oktató munkát. 1999-től az ELTE Állam és Jogtudományi Karán tanít kriminalisztikát. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az akadémia rendészettudományi albizottságának megalakítója és elnöke. Az Európa Tanács rendőri szakbizottságába hat alkalommal delegálták. Részt vett a nemzetközi rendőrségi etikai kódex kidolgozásában.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a díjátadón felidézte, hogy még a 90-es évek közepén kereste meg Finszter Gézát a tüntetések rendőri kezelése kapcsán. Mint mondta: nyitott, támogató hozzáállásával nemcsak eleget, de többet is tett a kutatásokért. A kriminológus tagja a hivatal civil konzultációs testületének. Szabó Máté azt mondta, remélik, hogy továbbra is támogatja őket, főként jövőre, amikor a fogva tartással kapcsolatban terveznek egy nagy projektet.

Jusztícia szobra

Finszter Géza az elismerést megköszönve kiemelte, hogy örül annak, hogy az állampolgári jogok legfőbb őre találta méltónak a díjra. Szavai szerint a pályája során fontosnak tartott felállítani egy értékrendet, amelynek csúcsán az egyes ember méltósága van. “Mindenkinek a méltósága, a gyanúsított méltósága, a fogoly méltósága is. Nem elsősorban miattuk, hanem az őrzőik és kihallgatóik tisztessége miatt. Hogy a foglári, rendőri pálya is magasan értékelt, erkölcsileg elismert olyan hivatás legyen, hogy csak a pappal, az orvossal és a pedagógussal együtt emlegessék” – fogalmazott. Ennek az értékrendnek, amelyet a családjától, egyetemi tanáraitól kapott, nagyon sokat köszönhet – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek