Ő az RMDSZ új elnöke

Ő az RMDSZ új elnöke

Porcsalmi Bálint, fotó: LinkedInPorcsalmi Bálintot választották a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnökévé szombaton, aki a január elején lemondott Kovács Pétert váltja a tisztségben.

Porcsalmi megválasztását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök javasolta. A Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) küldötteinek kellett szavazniuk Kelemen javaslatáról. A szavazás eredményeként Porcsalmi Bálintot egyöntetűen választotta meg a testület. Az ügyvezető elnöknek javasolt politikus a tanácskozás elején közölte, azt szeretné, ha a következő két évben az RMDSZ Románia legkorszerűbb politikai erejévé válna. Fontosnak nevezte az innovációt, egyik fő céljaként a felkészülést jelölte meg az RMDSZ májusi kongresszusára.

A 36 éves Porcsalmi Bálint Kolozsváron született, Zilahon végezte középiskolai tanulmányait, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett politológusi diplomát. Az elmúlt 17 évben az RMDSZ valamennyi választási kampányában részt vett előbb szervezőként, koordinátorként, az utóbbi években pedig tanácsadóként.

Az SZKT-ülés előtt  15. alkalommal kiosztották az RMDSZ Ezüstfenyő-díját, amelyet 29 romániai magyarnak ítéltek, valamint a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumnak, amelynek alapítása ügyében a román ügyészség nyomozást indított. A díjazottak között kultúra- és közösségszervezők, valamint színművészek vannak, akik a romániai magyar közösségért kifejtett munkájuk elismeréseként kapták meg az elismerést Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől.

A politikus az RMDSZ volt parlamenti képviselőit és szenátorait is díjazta, akik a tavalyi parlamenti választáson már nem indultak, így nem vállaltak újabb mandátumot. Közöttük van a szövetség több meghatározó politikusa, így Markó Béla volt RMDSZ-elnök, Kovács Péter volt ügyvezető elnök, valamint Borbély László, Kelemen Attila, Kerekes Károly, Markó Attila, Máté András képviselő.

Kapcsolódó cikkek